Het importverbod dat is ingevoerd door oud-president Barack Obama om tegen te gaan dat jachttrofeeën van olifanten die legaal zijn gedood in Zambia en Zimbabwe overgebracht worden naar de VS, is ongedaan gemaakt door de huidige president Trump. Ook jachttrofeeën van leeuwen mogen weer geïmporteerd worden.

importverbod
Trump heft importverbod jachttrofeeën olifanten uit Zambia en Zimbabwe op | Foto: Pixabay

Dierenbeschermers zijn woest over het besluit. Alleen het Amerikaanse agentschap voor natuurbeheer is opvallend genoeg positief. Volgens deze organisatie is de maatregel juist goed voor de bescherming van de Afrikaanse olifant. Zij redeneren dat de enorme bedragen die worden betaald om een olifant  te mogen schieten gebruikt kunnen worden voor natuurbeheer. In de praktijk blijkt dit echter een utopie en is de legale jacht alleen maar een aanjager voor meer.

Onder Obama was het overigens wel toegestaan jachttrofeeën van olifanten uit Zuid-Afrika te importeren maar niet uit Zambia en Zimbabwe. Deze landen hadden destijds geen bewijs overlegd dat het beleid in dit land een bijdrage levert aan het voortbestaan van de Afrikaanse olifant, zo staat in The Washington Post te lezen.

Achteruitgang
De grote vrees van natuurbeschermingsorganisaties is dat de populaties olifanten in beide landen sterker zal gaan dalen door het besluit van Trump. Afrikaanse olifanten hebben te maken met de grootste achteruitgang in 25 jaar, voornamelijk veroorzaakt door de snelle opkomst van stroperij in de afgelopen 10 jaar. Tussen  2006 en 2015, is het aantal olifanten naar schatting met 93.000 tot 111.000 afgenomen. De onderzoekers berekenden dat er nog ongeveer 415.000 olifanten over zijn op het hele Afrikaanse continent, verspreid over 37 landen.

importverbod
Foto: Pixabay

Vandaag wordt bekendgemaakt hoe de nieuwe regels met betrekking tot de import van jachttrofeeën en er precies komt uit te zien, maar dat de familie Trump weinig opheeft met dieren werd al duidelijk in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Toen werden er met regelmaat gruwelijke jachtfoto’s gepubliceerd van de jonge Trumps; Donald Trump jr. en zijn broertje Eric. Trump senior vergelijkt de hobby van zijn zoons om op kill safari’s te gaan in Afrika met een potje golf.

Petitie
Een petitie
op Avaaz om Trump op te roepen olifanten te beschermen is inmiddels meer dan 240.000 keer getekend. Ook de bekende Amerikaanse talkshow host Ellen DeGeneres spreekt zich uit tegen de jacht op olifanten en de beëindiging van het importverbod op jachttrofeeën door president Trump.

Bron: Nu, News WeekHuffington Post ©AnimalsToday.nl