Veel van de kleine, goedgevulde minisupermarkten in Indonesië stoppen met het gratis verstrekken van plastic tasjes bij boodschappen. De klanten moeten er voortaan, net als in Nederland, een klein bedrag voor betalen. Dit dringt het plastic afval in potentie flink terug en aangezien er in Indonesië veel van dergelijke supermarktjes zijn zal het effect mogelijk snel merkbaar zijn.

minisupermarkten
Het scheiden van afval in de sloppenwijken van Jakarta | Foto: Jonathan McIntosh/Wikimedia

Het beleid is deze maand ingegaan en werd aangekondigd door de Indonesische ondernemersvereniging Aprindo, die hiermee een eerder beloofde bijdrage levert aan het regeringsbeleid om de alarmerende niveaus van vervuiling door plastic afval in het land te verminderen. Voorzitter Roy Nicholas Mandey van Aprindo zei in Jakarta:

“Wat we doen, is een vorm van scholing voor klanten om het milieu te redden.”

Voorbeeld

Ongeveer 40.000 minisupermarkten zijn geregistreerd onder Aprindo, die allemaal hebben beloofd het beleid inzake betaalde plastic zakken en tasjes door te voeren. Hoewel de prijs voor een plastic tas bepaald mag worden door de winkelier zelf, heeft Aprindo een bedrag van omgerekend iets meer dan 1 eurocent genoemd, als de minimale productiekosten die hoe dan ook in rekening gebracht moeten worden.

Het is nog wel de vraag of alle minisupermarkten het voorbeeld van de Aprindo-leden gaan volgen. Omdat het besluit voor de aangesloten winkeliers uit de lucht kwam vallen en pas op het laatste moment werd aangekondigd wordt verwacht dat een volledige invoering nog wel even op zich laat wachten.

minisupermarkten
Plastic afval | Foto: publiek domein

Verbod

In 2016 voerde de Indonesische overheid een tijdelijk proefbeleid voor verplichte (minimale) heffingen op het gebruik van plastic zakken. Nadat de proef was afgelopen, hebben de meeste winkeliers echter besloten om het niet toe te passen.

Bogor, een stad van 1 miljoen gelegen net buiten Jakarta, heeft wel een belangrijke stap gezet in de strijd tegen plastic afval, door als eerste stad in Indonesië officieel plastic tassen te verbieden bij alle moderne winkels en winkelcentra. Daarnaast wordt gewerkt aan een uitbreiding van het plastictassenverbod voor traditionele markten. Jakarta leek dit goede voorbeeld te volgen, maar gouverneur Anies Baswedan hield in januari een verbod op plastic zakken tegen om ‘te wachten op haalbare alternatieven’.

minisupermarkten
De Indonesische regering streeft ernaar het plastic afval tegen 2025 met 70 procent te verminderen | Foto: Graça Brites/flickr

9,8 miljard

Indonesië is de op een na grootste producent van plastic afval in zee en moet als enige China voor laten gaan. Een groot deel van het afval komt van de 9,8 miljard (9.800.000.000!) plastic zakken en tasjes die het land naar schatting elk jaar gebruikt. De Indonesische regering streeft ernaar het plastic afval tegen 2025 met 70 procent te verminderen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel