In totaal 119 koeien worden weggehaald bij een boer uit de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel. De boer is voor de derde maal in de fout gegaan en hield zijn dieren onder erbarmelijke omstandigheden. De rechtbank in Zwolle besloot dat het bedrijf de komende 6  maanden stilgelegd wordt en kan dit daarna verlengen.

Steenwijkerland
119 koeien weggehaald bij boer in gemeente Steenwijkerland | Foto (illustratief): publiek domein

In februari controleerde de NVWA opnieuw tweemaal bij de boer, die ook al in 2017 en in 2018 werd veroordeeld wegens het overtreden van de wettelijk vastgelegde dierenwelzijnsregels. Bij de eerste controle in februari werden al 52 koeien meegenomen. De overige 67 dieren hadden nog kans op herstel, maar dat had bij de tweede controle niet plaatsgevonden.

Zorgwekkend

Dat er veel mis is bij deze boer blijkt uit het bedorven voer dat de dieren kregen, water dat ontbrak en de stal lag vol met mest. Op het erf, waar ook dieren liepen, lagen veel werktuigen en scherpe voorwerpen, waaraan de dieren zich makkelijk konden verwonden. Er werd in de stal ook nog een dood kalf aangetroffen. Volgens de NVWA is de situatie op het bedrijf zorgwekkend.

Het stilleggen van de bedrijfsvoering van een half jaar kan daarna door de rechter verlengd worden. De boer moet op 3 mei voorkomen bij de rechter en heeft nog een week om zijn overgebleven 67 koeien af te laten voeren.

Waardeloos

Opnieuw is gebleken dat sommige veehouders in Nederland er een potje van kunnen maken, maar keer op keer weer de kans krijgen om gewoon door te gaan waar ze waren gebleven, ten koste van veel dieren en hun welzijn. De bedrijfsvoering is het enige wat telt, het economische argument is heilig in het land van kooplieden. Zelfs als het gaat om een malafide boer, die zijn dieren waardeloos behandelt. Het is te hopen dat de rechter op 3 mei een ferme stap durft te zetten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel