De blinde Aziatische olifant Sidda viel zo’n 50 dagen geleden in een geul gevuld met water. Daarbij brak hij zijn voorpoot, waardoor de olifant niet in staat was op eigen kracht uit het water te komen. Hulp bleef uit en hij werd door het water meegevoerd naar de rand van een stuwmeer in de buurt van Bangalore, India.

Sidda
Olifant Sidda is gered | Foto: Ashok Hallur via WAR International/Facebook

Sidda is een ‘big tusker’; een volwassen olifant met grote slagtanden. De schattingen over zijn leeftijd lopen uiteen van 45 tot 50 jaar. Nadat hij begin september in een met water gevulde geul was gevallen werd hij aan zijn lot overgelaten en dreef af richting het stuwmeer van de Manchanabele-dam, op 30 kilometer afstand van Bangalore. Daar kwam hij in relatief ondiep water terecht, maar kon door de pijn niet zelfstandig het land betreden.

Hopeloze situatie
Er was een actie (Save Sidda) van dierenvrienden voor nodig om het Forest Department van India attent te maken op de hopeloze situatie van het dier. Door zijn gebroken voorpoot leed de olifant veel pijn. De lokale bevolking van het dorp Dodderi verloor hierdoor steeds meer sympathie voor hem, omdat hij hen ’s nachts uit de slaap hield met zijn noodkreten. Het getrompetter van Sidda trok ook andere olifanten aan, en de bevolking vreesde dat hun gewassen beschadigd zouden worden, wat ook op een enkele akker gebeurde.

Sidda
Het stuwmeer bij de Manchanbele-dam | Foto: Bhonsley/Wikimedia

Het was dus zaak om Sidda zo snel mogelijk te redden. Hij werd gezelschap gehouden en kreeg voedsel toegediend in de vorm van suikerriet, maïs en bananen. Maar het wilde niet lukken om hem succesvol te verdoven. Dit moest voorzichtig gebeuren omdat er anders risico zou bestaan op verdrinking of zelfs een hartstilstand. Alle voedsel met een verdovingsmiddel of pijnstiller werd door de olifant pertinent afgewezen.

Veilige plek
Gisteren lukte het medewerkers van Wildlife SOS eindelijk om de olifant uit het water te krijgen. Sidda is naar een veilige plek getransporteerd waar vandaag röntgenfoto’s genomen worden, zodat zijn gebroken voorpoot behandeld kan worden. Om hem gerust te stellen zijn er twee andere olifanten bijgehaald.

Of Sidda het gaat redden is op dit moment nog niet zeker. Wanneer zijn behandeling succesvol verloopt zal hij waarschijnlijk uitgezet worden in het Bannerghatta National Park (BNP).

Bekijk hieronder een reportage over Sidda van NEWS9 van enkele dagen geleden:

Bronnen: India Times, WAR, PFA Talap – Kannur ©PiepVandaag.nl Bart van Riel