Om de stroper te pakken die in South-Central Oregon (VS) een beschermde grijze wolf doodde is een beloning van maar liefst 20.000 dollar uitgeloofd. De opsporing van deze misdadiger wordt daarmee uiterst serieus genomen.

20.000 dollar
Grijze wolf (Canis lupus ) | Foto: John and Karen Hollingsworth/USFWS/flickr

OR-28, de administratieve naam van een 3-jarige vrouwelijke wolf, die onlangs haar eerste pup kreeg, werd op 6 oktober dood aangetroffen in Fremont-Winema National Forest in de buurt van Summer Lake. Het is een schending van de federale Endangered Species Act om een ​​grijze wolf in het westelijke deel van Oregon te doden. Er staat een boete op van maximaal 100.000 dollar en een jaar gevangenisstraf.

Hartverscheurend
OR-28 had onlangs gepaard met OR-3, een 8-jarige mannetje, en daaruit werd een jong geboren. Amaroq Weiss van het Center for Biological Diversity:

“Het illegaal doden van wolf OR-28 is hartverscheurend. Ze was een van de eerste wolven die vanuit het noordoosten naar het westen van Oregon was getrokken om het gebied opnieuw te ‘koloniseren’, zoals vroeger het geval was. OR-28 was ook voor het eerst moeder, en ze laat haar partner en pup achter.”

De beloning voor informatie die leidt tot de arrestatie van de stroper bestaat uit 5.000 dollar van de U.S. Fish and Wildlife Service USFWS, 10.000 dollar van het Center for Biological Diversity en 5.000 dollar van de Humane Society.

20.000 dollar
Wolf OR-3 met pup | Foto: USFWS

Geschrapt
Wolven zijn beschermd onder de federale wet in het westen van Oregon, twee derde deel van de staat. Maar in het oosten werden vorig jaar november alle wolven van de lijst met beschermde dieren geschrapt.

In 2015 werden in Oregon zeker 5 wolven onder verdachte omstandigheden gedood. Sinds 2007 staat het aantal op 10 gestroopte wolven. Het recente incident wordt onderzocht door de Oregon State Police en USFWS. Het karkas van de wolf is naar het Nationaal Forensisch Laboratorium gebracht voor een autopsie.

Volgens dierenbeschermers is de beloning van 20.000 dollar goed nieuws, zeker omdat een kwart betaald wordt door de overheid via de USFWS.

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.