Klimaatverandering zal de keizerpinguïns op Antarctica doen verdwijnen. Onderzoekers van het Argentijns Antarctisch Instituut (IAA) verwachten dat de dieren binnen 30 tot 40 jaar zullen uitsterven, omdat ze afhankelijk zijn van het ijs om te overleven.

Keizerpinguïns
Keizerpinguïns met uitsterven bedreigd door klimaatverandering | Foto: Pixabay

De keizerpinguïns zijn de langste en zwaarste onder de levende pinguïnsoorten. Ze hebben de langste voortplantingscyclus en na de geboorte blijven de ouders de baby tussen hun benen dragen voor warmte. Dit doen ze tot de kleine pinguïn alle veren goed heeft ontwikkeld.

Geen voorplantingssucces

Wetenschappers van de Argentijnse basis Marambio in Antarctica reizen jaarlijks in augustus 65 km om de dichtstbijzijnde keizerpinguïnkolonie te bereiken. Daar tellen, wegen en meten ze de kuikens, verzamelen ze geografische coördinaten en nemen ze bloedstalen af.

De voortplanting van keizerpinguïns gebeurt op zee-ijs. “Wanneer het ijsplatform zijn stabiliteit verliest, hebben de kleine pinguïns, de kuikens van dat seizoen, hun veren misschien nog niet, ze zijn nog niet klaar om naar de zee te gaan”, vertelt Marcela Libertelli, biologe aan het IAA. De grond waarop de pinguïns rusten en zich ontwikkelen, breekt en het water bereikt de pinguïns. Ze zijn dan nog niet klaar om te zwemmen, omdat ze nog niet hun definitieve volwassen waterdichte veren hebben. De kleine pinguïns sterven van de kou en verdrinken. Dit is wat de afgelopen drie jaar is gebeurd met een kolonie in de Weddell Zee. Er was geen voortplantingssucces, omdat het ijs voortijdig afbrak en alle kuikens stierven.

Grimmige toekomst

Zonder het tegengaan van klimaatverandering, voorspellen wetenschappers een sombere toekomst voor de keizerpinguïns. De Wereld Meteorologische Organisatie waarschuwde in april nog voor ijsverschuivingen, extreme temperaturen en ongewone regenval in Antarctica. Libertelli gaf aan dat op basis van de bestaande voorspellingen de kolonies die leven tussen breedtegraden 60 en 70 (zuiderbreedte) zullen verdwijnen in de komende 30 tot 40 jaar.

 

Naast klimaatverandering is ook de toename van de visserij en het toerisme op Antarctica een bedreiging voor de keizerpinguïn. De aantasting van krill, één van de voornaamste voedselbronnen voor de pinguïns, speelt daarin een grote rol.

Tragedie

“Het verdwijnen van welke soort dan ook is een tragedie voor de planeet, of het nu een kleine of een grote soort is, een plant of een dier, dat maakt niet uit”, zei Libertelli. Er zijn veel meer verbindingen die soorten met de omgeving hebben dan de mens zich kan voorstellen en elke soort die uitsterft is daardoor een verlies voor de biodiversiteit. Voedselketens in extreme gebieden hebben minder schakels:

“Dat betekent dat het verdwijnen van één van hen zeer ernstige gevolgen zou hebben voor het ecosysteem.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop