Gisteren kwamen 25.000 kippen om bij een stalbrand in een pluimveebedrijf in Varsen (Overijssel). Het totale aantal dieren dat dit jaar is omgekomen bij stalbranden is vertienvoudigd ten opzicht van vorig jaar. Er zijn nu al 10 keer zoveel dode dieren bij dergelijke branden als in 2021.

stalbrand
25.000 kippen dood bij stalbrand in Varsen | Foto: publiek domein

Op maandag 25 april woedde een brand in twee kippenstallen in Heusden (Noord-Brabant). Hierbij kwamen 43.000 dieren om het leven. Ruim twee weken later, op 11 mei, stierven 25.000 kippen in Varsen (Overijssel). Daarmee staat de teller van slachtoffers van stalbranden dit jaar al op 68.000. Dat is bijna een vertienvoudiging ten opzichte van 2021, toen er in het hele jaar 6.915 dieren omkwamen bij stalbranden.

43.000 kippen sterven door stalbrand in Heusden

Daling?

Uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars vorige maand publiceerde, bleek dat het aantal stalbranden juist flink was gedaald de afgelopen tijd. In 2020 ging het nog om 54 stalbranden, met de dood van 108.794 dieren als gevolg.

In 2021 werd er naar aanleiding van de vele stalbranden en hoge aantallen omgekomen dieren in de jaren daarvoor nogĀ onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de brandveiligheid in Nederlandse stallen. In een snoeihard rapport concludeerde de Raad dat de overheid te weinig doet om stalbranden te voorkomen. Er is nauwelijks wet- en regelgeving om de brandveiligheid te verbeteren. De branden ontstaan in de stallen door problemen met elektra of defecte apparatuur. Bovendien kan door ammoniakdampen kortsluiting ontstaan.

Nadat bekend werd dat de meest recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars plotseling een heel ander beeld schetsten van de situatie in 2021,Ā vroeg zowel NU.nl als de Volkskrant Animal Rights om een reactie. De organisatie lieten weten dat er, ondanks de daling, geen enkele reden was tot enthousiasme. Animal Rights campagnecoƶrdinator Anna Krijger:

“Vanwege corona en de uitbraak van de vogelgriep was 2021 een atypisch jaar. Veel (kippen)stallen stonden leeg. Dan loopt het aantal slachtoffers al snel terug, maar dat zegt niets over eventuele verbeteringen in brandveiligheid. Er is geen enkele garantie dat hiermee een trend is ingezet.”

Slechts een paar dagen later vonden weer tienduizenden dieren de dood bij de brand in Heusden en een paar weken daarna was het raak in Varsen.

Niet sexy

Boeren lieten vorig jaar bij monde van koepelorganisatie LTO weten dat brandveiligheid in de stallen voor hen geen prioriteit had, dat werd namelijk “niet sexy” bevonden, aldus Animal Rights. De organisatie vindt het ronduit schandalig dat er in deze termen over het leven en lijden van tienduizenden dieren wordt gesproken. Campagnecoƶrdinator Anna Krijger:

“Ondernemers in de veehouderij willen ons doen geloven dat zij van hun dieren ‘houden’. De nonchalance ten aanzien van hun veiligheid en welzijn spreekt echter boekdelen.”

Bronnen:

  • Persbericht Animal Rights
  • NOS

Ā©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer