Op maandag 25 april vonden zo’n 43.000 kippen de dood door een stalbrand in twee kippenstallen in het Brabantse Heusden. De dieren zaten als ratten in de val en konden geen kant op. 

Stalbrand
43.000 kippen sterven door stalbrand in Heusden | Foto: jpshea Flickr via Compfight cc

De veiligheidsregio noemde de brand al snel na de eerste melding, rond twaalf uur, “zeer groot en uitslaand”. Enorme dikke donkere rookwolken stegen op en waren in de wijde omgeving te zien. Op foto’s was te zien hoe vlammen uit het dak van de kippenstal sloegen. De brandweer probeerde met man en macht te voorkomen dat het vuur zou overslaan naar een woonhuis en andere stallen. Over een oorzaak van de brand kon de woordvoerder op dat moment nog niets zeggen. Een buurvrouw, die vlak achter de pluimveehouderij woont, zei tegen RTLNieuws dat de dieren geen kant op konden:

“Er stonden 43,000 kippen hutje mutje. Ze konden nergens heen.”

Aantal stalbranden

Uit cijfers die het Verbond van Verzekeraars afgelopen donderdag publiceerde, bleek dat het aantal stalbranden flink was gedaald de afgelopen tijd. In 2021 stond het aantal op 35: er kwamen dat jaar 6915 dieren om. In 2020 ging het nog om 54 stalbranden, met de dood van 108.794 dieren als gevolg.

In 2021 werd er naar aanleiding van de vele stalbranden en hoge aantallen omgekomen dieren in de jaren daarvoor nog onderzoek gedaan door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de brandveiligheid in Nederlandse stallen. In een snoeihard rapport concludeerde de Raad dat de overheid te weinig doet om stalbranden te voorkomen. Er is nauwelijks wet- en regelgeving om de brandveiligheid te verbeteren. De branden ontstaan in de stallen door problemen met elektra of defecte apparatuur. Door ammoniakdampen kan kortsluiting ontstaan.

Nadat bekend werd dat de meest recente cijfers van het Verbond van Verzekeraars plotseling een heel ander beeld schetsten van de situatie in 2021, vroeg zowel NU.nl als de Volkskrant Animal Rights om een reactie. Zij hebben laten weten dat er, ondanks de daling, geen enkele reden was tot enthousiasme. Animal Rights campagnecoördinator Anna Krijger:

“Vanwege corona en de uitbraak van de vogelgriep was 2021 een atypisch jaar. Veel (kippen)stallen stonden leeg. Dan loopt het aantal slachtoffers al snel terug, maar dat zegt niets over eventuele verbeteringen in brandveiligheid. Er is geen enkele garantie dat hiermee een trend is ingezet.”

Nog geen week later vinden er weer tienduizenden dieren de dood in een grote brand.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer