Olifant Buba was ondanks het verbod op wilde dieren in het circus in bezit van circusfamilie Freiwald. Dankzij een ontheffing werd ze nog altijd meegesleept, maar door de coronacrisis kon men niet meer voor de olifant zorgen. In plaats van een daadkrachtig besluit om Buba gespecialiseerde opvang te gunnen in Frankrijk, verkwanselde de politiek haar rechten en belandde ze in een commercieel dierenpark in Hongarije. Dit is een open brief van Buba aan de Kamerleden die dat op hun geweten hebben.

Open brief van Buba aan Graus, Von Martels en Van Helvert
Open brief van Buba aan Graus, Von Martels en Van Helvert | Foto: Wilde dieren de tent uit

Geachte heren Graus (PVV), Von Martels en Van Helvert (CDA),

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen, omdat jullie in gezamenlijkheid erin zijn geslaagd om zelfs het laatste deel van mijn leven te verpesten, en nu voorgoed. En dat terwijl ik niemand van jullie ook maar iets heb misdaan.

2015 was een jaar waarin ik eindelijk een sprankje hoop begon te krijgen om mijn laatste jaren te mogen slijten in een rustige omgeving met soortgenoten, een sprankje hoop op een beter leven zonder stompzinnige kunstjes, voor een publiek dat alleen maar eigenbelang voor ogen heeft. Een jaar waarin eindelijk licht aan het einde van een erg donkere tunnel leek te komen. Een donkere tunnel waarin ik me al meer dan 40 jaar bevond en waar geen einde aan leek te komen. Vastgeketend als ik weer op ‘reis’ moest naar een volgend optreden, een volgend fotomoment met hersenloze mensen die het allemaal zo leuk vonden om mij te zien optreden, niet realiserend wat voor ellende ik heb moeten doorstaan als ik niet deed wat het publiek wilde dat ik deed. En alles alleen maar om geld in het laatje van mijn baas te brengen. Want wat is het leuk om mij op een krukje te zien zitten. Ha, ha, ha, wat een lol.
.

Buba mag van Schouten nog steeds niet met pensioen

.
Vanaf 2015 begon het gelieg en gedraai van mijn baas. Gelieg en gedraai waardoor ik steeds maar weer ik bij hem moest blijven. Steeds was er weer zogenaamd geen locatie, steeds was het argument dat ik niet zonder mijn baas zou kunnen. Aan dit gelieg en gedraai kwam uiteindelijk na 5 jaar dan toch een einde en zou ik naar een locatie worden gebracht, waar ik in alle rust en ver van het doen van kunstjes, langzaam maar zeker normaal, natuurlijk gedrag kon gaan uitoefenen en op niet al te lange termijn eindelijk weer eens kennis kon gaan maken met andere olifanten.

Maar ik had buiten de waard gerekend. Ik had me niet gerealiseerd dat er toch nog mensen waren die genoten van mijn miserabele toestand. Juist op het moment dat het gelieg en gedraai van mijn baas niet langer meer kon worden geaccepteerd, werd het stokje overgenomen door jullie, heren Kamerleden. In gezamenlijkheid werden snel even 2 moties ingediend, met als enige doel mijn ellendig leven in stand te houden. En alleen maar omdat mijn baas niet wilde dat als ik als circusolifant in een voor mij geschikte locatie zou worden herplaatst, dat mijn baas niet wilde dat bewezen zou kunnen gaan worden dat het al die jaren leven als een circusolifant voor mij een doffe ellende was, en alleen maar omdat jullie ook niet wilden dat ik alsnog een prettig leven zou kunnen gaan leiden.

Waarom? vraag ik me steeds af, wat heb ik jullie in hemelsnaam misdaan dat jullie alles in het werk hebben gesteld om zelfs mijn laatste deel van mijn leven voorgoed te verpesten?
.

#FreeBuba: Moties aangenomen, Buba blijft gevangene van Freiwald

.
Dat jullie, Von Martens en Van Helvert, het vermogen missen zich in te kunnen leven in de ellende van andere dieren is genoegzaam bekend, en dat dieren mogen worden mishandeld zolang het maar geld opbrengt voor de eigenaar is ook bekend. Wat dat betreft geen nieuws onder de zon.

Maar dat u, meneer Graus, ook dat vermogen geheel mist, was mij nog niet bekend. U als dierenvriend heeft ronduit pure leugens verspreid over mijn opvangcentrum in Frankrijk. Leugens die op niets waren gebaseerd. U hebt zelfs niet de moeite genomen om even dit centrum te bezoeken of zelfs even de oprichter ervan te bellen. Dit terwijl u wist dat de locatie in Frankrijk gebouwd is in samenwerking met het over de hele wereld uitstekend bekend staand centrum in Tennessee. Dit was een centrum waar ik eindelijk wel mijn natuurlijk gedrag had kunnen gaan uitoefenen. Een locatie waar ik niet op mijn knieën moest proberen om onder de afrastering van een veel te kleine ruimte door, een banaan te pakken te krijgen, die mijn baas net buiten het bereik van mijn slurf had gelegd. Een locatie waar ik niet dagelijks dit soort pesterijen zou hoeven te ondergaan. Deze pure pesterij werd door mijn baas een ‘oefening’ genoemd, een ‘geestelijke verrijking’. Het zoveelste voorbeeld dat deze persoon – en niemand trouwens in zijn omgeving – ook maar over de geringste basale kennis beschikte over het natuurlijk gedrag van een olifant, laat staan over waar ik behoefte aan heb.

Waarom toch, meneer Graus, wilde u perse goede vriendjes blijven met mijn baas? U ging met mij op de foto en ik dacht uw liefde voor dieren te voelen, maar zag u dan niet mijn ingepakte slagtanden. Ingepakt, want ik mocht toch eens op het idee komen om mijn fysieke en geestelijke mishandeling niet langer meer te pikken. En nee, natuurlijk was dat weer niet de reden om mijn slagtanden in te pakken, maar was het om mijzelf te beschermen. Ja hoor, mijn baas en zijn vriendjes wisten altijd precies wat ik vond, zonder het mijzelf te vragen.

Wat nog het meest schokkend voor mij was, was te horen hoe u uzelf probeert vrij te pleiten door nu opeens aan te geven dat u bedonderd zou zijn door mijn baas. U meneer Graus?

Olifant Buba bij circus Freiwald
Olifant Buba bij Freiwald met ‘ingepakte slagtanden’ | Foto: AnimalsToday/House of Animals

Ik hoop dat u zich allen realiseert heren Graus, Von Martels en Van Helvert, dat het mede dankzij u voor mij nu allemaal te laat is. Ik zal nooit vergeten, noch vergeven wat u mij hebt aangedaan. Dit terwijl ik u echt helemaal niets, maar dan ook niets heb misdaan. Ik blijf mij afvragen welk belang belangrijker kan zijn dan mij gedurende mijn laatste jaren een goed leven te gunnen. Ging het om de stemmen?

Buba
.

Olifant Buba stilletjes verhuisd naar dierenpark Hongarije

©AnimalsToday.nl Buba