Olifant Buba van circusfamilie Freiwald is stilletjes verhuisd naar een commercieel dierenpark in Hongarije. Door de coronacrisis kon Freiwald niet meer voor Buba zorgen, die ondanks het verbod op wilde dieren in het circus nog altijd werd meegesleept. Dit terwijl er een geweldige opvang beschikbaar was in Frankrijk.

Olifant Buba stilletjes verhuisd naar dierenpark Hongarije
Olifant Buba stilletjes verhuisd naar dierenpark Hongarije | Foto: Wilde dieren de tent uit

Wetgeving in Nederland leidt vaak tot gedogen van zaken waartegen men niet wil of durft op te treden. Zo kreeg de Duits-Nederlandse circusfamilie Freiwald na het verbod op wilde dieren in circussen uit 2015 alsnog ontheffing om Buba in bezit te houden en mee te slepen. Hierbij werd de olifant ook tentoongesteld aan het publiek en ermee in contact gebracht, wat verboden was.
.

Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen

.
Er werden Kamervragen gesteld over het gedrag van Freiwald. De familie bleef volhouden dat er niets aan de hand was maar dat bleek dus niet de waarheid. Een weinig indrukwekkende vermaning was het gevolg. Geen ferm ingrijpen, maar iets wat meer leek op een waarschuwing voor de bühne.
.

Circus Freiwald krijgt vermaning om tonen olifant Buba aan publiek

Elephant Haven

De familie Freiwald negeerde de regels, maar toch werd steeds weer gekozen voor hun op emoties gebaseerde verhaal, niet voor het werkelijke welzijn van de olifant Buba. Bij Elephant Haven in Frankrijk was een geweldige plek beschikbaar voor Buba.

Elephant Haven (EHEES) is nu 29 hectare groot en breidt verder uit | Foto: screenshot video EHEES/House of Animals

Een ruime, natuurlijke omgeving, van een opvang waar rekening wordt gehouden met het wezen dat een olifant werkelijk is, geen voortzetting van de rol als ‘speeltje’ voor de mens:
.

.
Uit sentimentele en electorale redenen koos een meerderheid in 2020 toch voor een motie van Dion Graus (PVV), mede op aandringen van het CDA, die ervoor zorgde dat Buba ‘bij haar familie mocht blijven’. Daarmee waren de kansen verkeken voor Elephant Haven in Frankrijk, waar het welzijn van ex-circusolifanten werkelijk wordt nagestreefd, zonder een toeristische attractie te willen zijn op basis van gedwongen tegennatuurlijk gedrag voor de dieren.
.

#FreeBuba: Moties aangenomen, Buba blijft gevangene van Freiwald

.
Een half jaar geleden kreeg Freiwald zelfs een permanente ontheffing om olifant Buba en zebra Smiley bij zich te houden, zonder dat ze mochten optreden. Het verleden van negeren van afspraken door Freiwald woog niet mee, lijkt zelfs nooit iets betekend te hebben en wordt daarmee indirect beloond, of heel laf ‘gedoogd’. Dierenrechtenorganisatie Bite Back besloot bezwaar aan te tekenen.
.

Bezwaar ontheffing Buba onterecht afgewezen, Bite Back neemt stappen

Veredeld circus in Hongarije

Nu is Buba stilletjes verhuisd naar Kimba Elefánt Park in Hongarije, van circusfamilie Casselli. René Casselli beweert bij hoog en bij laag dat de dieren er geen kunstjes hoeven te doen, maar wel is op de website te zien dat interactie van dieren met het publiek het belangrijkste doel is van het park. Zo kan men knuffelen met giraffen en worden olifanten gebruikt om mee op de foto te gaan. Karen Soeters van House of Animals:

“Het ging al niet goed met circus Freiwald en toen kwam de coronacrisis en was het onmogelijk om nog voor Buba te zorgen. Nu is iedereen bezig met de oorlog in Oekraïne en is Buba als het ware stilletjes weggesluisd naar Hongarije, naar een soort veredeld circus. Opnieuw heeft de familie Freiwald gekozen voor egoïsme, niet voor het welzijn van een olifant die allang in Frankrijk met pensioen had moeten zijn.”

Olifant Buba stilletjes verhuisd naar dierenpark Hongarije
Foto: Screenshot website Kimba Elephant Park

De Partij voor de Dieren heeft inmiddels Kamervragen gesteld. Het ministerie van LNV zegt de kwestie uit te zoeken. Hongarije ligt in de EU en mogelijk heeft de permanente ontheffing Freiwald voldoende geholpen om Buba als eigendom toch weer in de entertainmentindustrie te manoeuvreren, in plaats van haar een plek te gunnen in een echt passende opvang in Frankrijk. Karen Soeters:

“De verantwoordelijken zullen met hun keuzes moeten leven. En voorlopig is deze zaak nog niet afgerond.”

Bronnen:

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven

©AnimalsToday.nl BVR