Circus Freiwald blijft ontkennen dat hun uitzonderingspositie is misbruikt door olifant Buba aan het publiek te tonen. Daarom gaat Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren Kamervragen stellen. Uit inmiddels openbaar gemaakte beelden op Facebook blijkt dat het circus wel degelijk in overtreding was en de voorwaarde niet wordt nagekomen dat Buba met het circus mag meereizen, echter zonder direct in contact te komen met publiek. Het circus blijft ontkennen dat er sprake is van een overtreding, maar de beelden spreken voor zich.

circus Freiwald
Buba wordt in Heerlen door circus Freiwald getoond aan het publiek | Foto: screenshot video Facebook

De PvdD in Heerlen heeft een handhavingsverzoek ingediend met de eis dat de NVWA optreedt wanneer Buba opnieuw aan het publiek getoond wordt of andere afspraken rond de olifant overtreden worden. Donderdag stelde de partij ook vragen in de Heerlense gemeenteraad over het veiligheidsrisico, mocht Buba getreiterd worden. Het circus is neergestreken in Heerlen en wordt daar geteisterd door een groep hangjongeren die onder meer met stenen gooien. Het risico van een plotselinge woede-uitbarsting is groot bij getraumatiseerde olifanten, waar Buba er een van is. Burgemeester Emile Roemer van Heerlen heeft gezegd hard te gaan optreden tegen de groep hangjongeren.

Beelden bewijzen overtreding door Freiwald

De olifant in contact brengen met een flinke groep rumoerige mensen, zoals werd vastgelegd door een bezoeker, is het direct negeren van de uitzonderingspositie dat Buba niet aan het publiek getoond mag worden. Ook zijn er schoolkinderen in de onmiddellijke nabijheid van de olifant. De onderstaande beelden werden aanvankelijk gedeeld in een niet openbaar Facebookbericht en zijn inmiddels verwijderd. Animals Today beschikt echter over de oorspronkelijke beelden, net als 1Limburg en die website besloot woensdag tot publicatie:


Op de beelden is te zien dat Buba uitgebreid aan het publiek getoond wordt, dat mensen de olifant mogen aanraken en aaien, foto’s maken met fel flitslicht en dat er zelf gewaarschuwd wordt dat men iets achteruit moet omdat anders de olifant geen ruimte heeft. Circus Freiwald blijft echter beweren dat de wet niet is overtreden door olifant Buba aan het Heerlense publiek te tonen. Het zou gaan om ‘een bedankje voor de mensen die het door hangjongeren geterroriseerde circus een warm hart toedragen’, aldus 1Limburg. Alsof voor een ‘bedankje’ geen lopende afspraken gelden.

Volgens verantwoordelijk wethouder Jordy Clemens van Heerlen hoeft niemand zich zorgen te maken over veiligheid, meldt 1Limburg:

“Hulpdiensten zijn altijd voorbereid. De mensen bij het circus zijn heel ervaren met deze dieren. Als hij onrustig is, zetten ze hem in zijn verblijf. Verder hebben ze ook een elephant gun.”

Circus Freiwald negeert afspraken

Dat circus Freiwald de afspraken negeert was al duidelijk, want Buba wordt nog altijd ingezet als wandelend reclamebord voor het circus. Al eerder werden door Animals Today beelden gepubliceerd dat het circus de olifant gewoon aan publiek toont, zelf op de openbare weg. Toen ging het om ‘een wandelingetje’.

circus Freiwald
Buba op de openbare weg met publiek | Foto: ©AnimalsToday.nl

Nog geen winterstalling voor Buba

Al in 2017 bleek uit onderzoek door het ministerie van Economische Zaken dat er voor Buba prima opvang mogelijk is, maar het circus ontkent dit. Ondertussen weet de circusfamilie nog niet waar ze Buba komende winter kunnen stallen, zoals een oproep op Facebook duidelijk maakt:

“Voor een klein familie circus, Circus Freiwald, zijn we op zoek naar een overwinter plek. Het liefst een boer die bereid is om een stal ter beschikking te stellen welke beschikt over water en elektriciteit. Deze stal zal de dieren huisvesten vanaf ongeveer eind oktober tot beging maart. De deur moet groot genoeg zijn voor de olifant Buba (zie ook de fb pagina Stichting Buba). De circusfamilie zorgt zelf voor het eten voor de dieren en zal gewoon voor de huisvesting betalen.

Heb jij een geschikte stal met wat grond eromheen waar de familie kan verblijven in hun eigen woonwagens, of ken jij iemand die voldoet aan de wensen, laat alsjeblieft van je horen. De familie zorgt ontzettend goed voor haar dieren en ze verdienen het gewoon om ergens te overwinteren.”

circus Freiwald
Er is nog geen winterstalling voor Buba geregeld | Foto: ©Wilde Dieren de Tent Uit

Het mag duidelijk zijn dat het nodig is om voor de winter in te grijpen. Circus Freiwald houdt zich niet aan de afspraken en gebruikt de olifant feitelijk voor marketingdoeleinden. Met de nieuwe beelden zal Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren Kamervragen gaan stellen, zodat de verantwoordelijke beleidspersoon zich over de situatie mag buigen.

#FreeBuba

Wanneer circus Freiwald echt om het lot van Buba zou geven hadden ze deze olifant afgestaan en het dier een beter leven gegund dan keer op keer meegesleept te worden, trailer in, trailer uit, met als doel om er als circus beter van te worden. Waarmee tevens geconstateerd kan worden dat circus Freiwald het verbod op wilde dieren in het circus negeert en de uitzonderingspositie misbruikt door Buba alsnog in contact te brengen met het publiek. Circus Freiwald houdt met het meeslepen van een olifant vast aan een door de wet achterhaalde traditie met circusdieren.

Karen Soeters van House of Animals en Animals Today benadrukt dat er voor Buba opvang mogelijk is en daarover graag in gesprek wil met het circus.

  • Lees ook:

‘Olifant Buba kan gevaarlijk zijn bij treiterijen’


Bronnen:

©AnimalsToday.nl