Ondanks het verbod op wilde dieren in circussen heeft circus Freiwald nog altijd ontheffing om olifant Buba mee te laten reizen naar diverse bestemmingen, waaronder Heerlen. De olifant werd al eens ‘uitgelaten’ op de openbare weg en dat is in strijd met eis dat Buba niet in contact mag komen met het publiek. In de Heerlense gemeenteraad stelt de Partij voor de Dieren morgen vragen over het risico op agressie in relatie tot circusdieren. Olifant Buba is een zwaar getraumatiseerde Afrikaanse olifant en een pesterij door een omstander kan voldoende zijn voor een onverwachte uitbarsting. Het circus is doelwit van een groep hangjongeren.

circusolifanten
Voor olifanten als Buba is opvang beschikbaar maar het circus claimt de olifant nog altijd | Foto: AnimalsToday.nl

We lezen regelmatig over olifanten die hun mahout of andere mensen aanvallen, in relatie tot mishandeling, vernedering of treiterijen. Vaak hangt dit samen met een door mensen veroorzaakt trauma. Olifanten worden ‘getemd’ door hun wil van jongs af aan te breken. Dit geldt voor werkolifanten, circusolifanten en olifanten in de toeristenindustrie.

Wil gebroken

Om hun wil te breken worden de olifanten al jong geketend met kettingen aan hun poten. Met een scherpe olifantenhaak wordt door de mahout of trainer pijn toegediend om de dieren te laten gehoorzamen. Zodra de olifanten eindelijk gedwee met zich laten sollen zijn ze gereed om ingezet te worden. Hetzij met toeristen op hun rug, of in de piste van een circus. Wat rest is een schaduw van wat een olifant zou kunnen zijn.

Buba
Buba op de openbare weg met publiek | Foto: ©AnimalsToday.nl

Olifant Buba getraumatiseerd

De vragen in de gemeenteraad van Heerlen komen van raadslid Pascale Plusquin van de PvdD. Dit na alarmerende beelden (inmiddels verwijderd) op de Facebookpagina (inlog noodzakelijk) van het circus, waarop te zien is dat:

“… schoolkinderen ‘les’ krijgen op enkele meters afstand van olifant Buba, slechts met een touwtje afgeschermd van de kinderen.”

Buba wordt gezien als een getraumatiseerde olifant en die kunnen onberekenbaar gedrag vertonen. In de omgeving van rumoerige kinderen of een groep hangjongeren kan een treiterij in de richting van de olifant tot een onberekenbare woede-uitbarsting leiden. Het circus is in Heerlen het doelwit van een groep hangjongeren, waartegen burgemeester Emile Roemer hard wil gaan optreden:

“De fractie van de PvdD heeft de voormalig directeur van Wilde Dieren de Tent uit gevraagd om een reactie op het gevaar van het treiteren van een Afrikaanse (getraumatiseerde) olifant. De directeur geeft aan dat de kans op agressie dan nog vele malen groter is.”

Ook wil de PvdD-raadsfractie weten of lesgeven in de buurt van de olifant wenselijk is en binnen de afspraken valt en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen worden wanneer Buba in woede zou losbreken.

olifant Buba
Olifant Buba | Foto: ©Wilde Dieren de Tent Uit

Ondanks de jarenlange beweringen van circus Freiwald (en ook Renz Berlin met olifant Carla) dat voor de Buba geen geschikte opvang beschikbaar zou zijn, wees onderzoek door het ministerie van Economische Zaken in 2017 het tegendeel uit.

Freiwald negeert voorwaarden

Sinds 15 september 2015 mogen er geen wilde zoogdieren meer optreden in het circus. Een uitzondering is gemaakt voor Buba, een olifant die de naam heeft ernstig getraumatiseerd te zijn. Freiwald heeft een ontheffing gekregen t/m 30 juni 2020 om Buba mee te laten reizen, mits er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De olifant komt niet direct in contact met het publiek;
  • De olifant treedt in Nederland en daarbuiten niet op in een circus en doet niet mee met andere optredens.

Het is overduidelijk dat Buba wel in contact komt met publiek en dat de olifant tegenwoordig vooral buiten optreedt als levende reclame voor het circus. De grenzen van de wet zijn daarmee doelbewust opgezocht en overschreden. Bovendien wordt er een onaanvaardbaar veiligheidsrisico aangegaan door Buba in contact te brengen met publiek. Dit kan het welzijn van mensen en van Buba ernstig schaden.

  • Lees ook:

Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen


©AnimalsToday.nl