Gandhi, een vrouwtjesolifant van 52 jaar, heeft haar plek gevonden in de fantastische opvang van Elephant Haven in het zuidwesten van Frankrijk. Als eerste bewoonster kan ze volop genieten van tientallen hectaren gevarieerd landschap, gepersonaliseerde zorg en vrije beweging.

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven
Gandhi (52) is de eerste bewoonster van olifantenopvang Elephant Haven | Foto: screenshot video Elephant Haven/YouTube

Gandhi is een Aziatische olifant geboren in 1969. Op jonge leeftijd werd ze uit het wild gehaald, waarschijnlijk in Thailand. Ze ging met vier jaar op transport naar Europa en zo begon haar dierentuinleven in de Zoo van Givskud, Denemarken. Daar verbleef ze 25 jaar, tot ze in 1998 verhuisde naar de dierentuin van Pont-Scorff in Frankrijk. Haar trieste lot veranderde toen deze dierentuin werd overgenomen door nieuw management, met meer oog voor opvang en bescherming, vanaf nu Les Terres de Nataé geheten. Zij zagen Gandhi in haar eentje verpieteren en besloten haar de kans van haar leven te geven. Op 14 oktober ging Gandhi met pensioen. Nu woont ze in Elephant Haven European Elephant Sanctuary, kortweg EHEES.

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven
Foto: EHEES – Elephant Haven European Elephant Sanctuary

Getraumatiseerde dieren

EHEES is een opvangcentrum voor olifanten uit circussen en dierentuinen. Nu steeds meer landen besluiten tot een verbod op wilde dieren in het circus is de behoefte aan opvang voor olifanten gestegen. De dieren kunnen niet terug naar het land van herkomst, dus EHEES heeft het op zich genomen om deze dieren in Europa een plek voor het leven te bieden. De opvang is gespecialiseerd in gedragsproblemen en is in staat getraumatiseerde dieren te resocialiseren. Nu fase 1 van de aanleg van het centrum is afgerond, staan de deuren open voor de eerste drie olifanten.

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven
Gandhi’s reis naar Elephant Haven | Foto: EHEES – Elephant Haven European Elephant Sanctuary

In isolatie

Olifanten zijn niet geschikt voor het leven in een circus, waar ze kunstjes moeten vertonen die vaak hardhandig worden ‘aangeleerd’. In dierentuinen ontstaan weer andere problemen, met de omgeving maar ook tussen olifanten onderling. Gandhi heeft daar ervaring mee, en – hoe triest – na een aantal traumatische en complexe aanvaringen met soortgenoten, werd besloten dat ze beter in isolatie kon leven. Dat is voor een sociaal dier als een olifant wellicht wel de ergste straf die je ze op kunt leggen.

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven
Beeld: EHEES – Elephant Haven European Elephant Sanctuary

Gespecialiseerde opvang voor Gandhi

Door Gandhi’s verleden zal het contact met toekomstige bewoners goed begeleid moeten worden. Het team, aangevoerd door oprichters Tony Verhulst en Sofie Goetgebheur, bestaat uit ervaren olifantenexperts, dierenartsen, dierenliefhebbers en vrijwilligers. Bovendien werkt de organisatie nauw samen met partners zoals The Elephant Sanctuary Tennessee en de Brigitte Bardot Foundation, die steun bieden in de vorm van geld en advies.

Gandhi (52) eerste bewoonster olifantenopvang Elephant Haven
Gandhi in het binnenverblijf van Elephant Haven | Foto: screenshot video Elephant Haven/YouTube

In onderstaande video wordt Gandhi verwelkomd als eerste bewoonster van Elephant Haven en is te zien dat EHEES een bijzonder serieuze opvang is, die warm wordt aanbevolen door de Brigitte Bardot Foundation:
.

Buba

EHEES was vorig jaar in het nieuws als mogelijke locatie voor de Duits-Nederlandse olifant Buba, al dertig jaar meereizend met circusfamilie Freiwald. De familie kreeg een tijdelijke ontheffing om de olifant mee te slepen, omdat de overheid bij ingang van het verbod op wilde dieren in het circus in 2015 naar eigen zeggen geen passende opvang voor Buba kon vinden. De ontheffing is uiteindelijk zelfs definitief geworden, waardoor Buba nog steeds meegesleept wordt door het circus. Niet haar welzijn, maar emotionele argumenten van de familie Freiwald wegen klaarblijkelijk zwaarder. Dit bleek ook in de Tweede Kamer, na een aangenomen motie van CDA en PVV. Dierenrechtenorganisatie Bite Back vecht een afgewezen bezwaar tegen de permanente ontheffing aan.
.

Bezwaar ontheffing Buba onterecht afgewezen, Bite Back neemt stappen

Minister Schouten, gun Buba Elephant Haven!

Voor demissionair minister Schouten van LNV wordt het tijd om haar verantwoordelijkheid te nemen en in te grijpen. Buba is nog steeds welkom in EHEES en kan dan kennis gaan maken met Gandhi. In de eerdere video is te zien dat Elephant Haven met veel knowhow te werk gaat en de ideale plek is voor Buba om met pensioen te gaan. Het is haar gegund!

Bronnen:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.