Noord-Korea kampt alweer enige tijd met een grote hongersnood, onder meer door de zware internationale sancties tegen de nucleaire dwarsligger. Ter bestrijding van het ernstige voedseltekort promoot ‘grote leider’ Kim Jong-un het fokken van zwarte zwanen voor consumptie. De eerste Noord-Koreaanse zwanenfokkerij is inmiddels een feit.

Honger: Zwarte zwanen op het menu in Noord-Korea
Staatstelevisie Noord-Korea toont zwanenfokkerij | Foto: screenshot video The Straits Times/YouTube

Nadat Kim Jong-un zijn excuses heeft aangeboden aan het volk van Noord-Korea vanwege de ´gespannen situatie´ in het land, is hij nu met een actieplan gekomen om de voedselproductie op te krikken. In de provincie Hamgyong is daarom een centrum voor het fokken van zwanen geopend, op de Kwangpho Duck farm aan de oostkust. We durven hardop te vrezen voor het dierenwelzijn op deze eendenboerderij, waar nu dus ook zwanen aan zijn toegevoegd. De opening werd gevierd en uitgezonden op de Noord-Koreaanse staatstelevisie, als onderdeel van een campagne om de consumptie van het zwarte zwanenvlees te promoten.
.

Levenskwaliteit

Publiciteit in de krant Rodong Sinmun van de (immer) regerende Koreaanse Arbeiderspartij, omschreef volgens de Financial Times het zwarte zwanenvlees als ‘heerlijk en van medicinale waarde’. De consumptie van het vlees zou actief bijdragen aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen. De staatsmedia als reclamebord voor zwanenvlees:

“Een superfood van de 21ste eeuw met een unieke smaak en een extreem hoge voedingswaarde.”

 

 

 

Een bijkomend effect is dat de grote leider tegen de bevolking zegt om zwaan te eten, waardoor zeer waarschijnlijk ook meer wilde zwanen het slachtoffer gaan worden van zijn leugens over de medicinale kwaliteiten van een dierproduct. Vorig jaar kwam Kim Jong-un nog met een oproep om honden in te leveren, want het hebben van honden is een ‘besmet verschijnsel van een bourgeois ideologie’. Maar iedereen wist dat ze werden geslacht om op te eten – en ook dat zou heel gezond zijn. Bij een dergelijke hongersnood bestaat echter de kans dat de honden inmiddels op zijn.
.

Noord-Koreaanse honden geslacht door voedseltekorten

Noord-Korea: zo vader, zo zoon

Kim Jong-un treedt met deze ingreep in de voetsporen van zijn vader Kim Jong-Il, die in de jaren ´90 van de vorige eeuw een soortgelijke handelwijze invoerde om de verschrikkelijke hongersnood te bestrijden. Hij deed dit door de consumptie van konijnen- en struisvogelvlees te promoten. Een vreemde denkwijze vanuit duurzaam oogpunt, omdat je met plantaardige eiwitten bij hetzelfde landgebruik veel meer mensenmonden kunt voeden. Een hongersnood bestrijd je niet met vlees. Een volksopstand daarentegen?

zwarte zwanen
Zwarte zwanen | Foto: publiek domein

Bron:

©AnimalsToday.nl