De Australische hond en koalaredder Bear, een bordercollie en koolie mix, is uitgeroepen tot held. Hij heeft een onderscheiding gekregen van het International Fund for Animal Welfare (IFAW). De hond hielp meer dan 100 gewonde koala’s te redden tijdens de bosbranden van 2019-2020 in Australië.

Koalaredder Bear krijgt onderscheiding
Koalaredder Bear krijgt onderscheiding | Foro: screenshot video Drool By Dr. Chris Brown/Vimeo

De prijs werd uitgereikt tijdens het IFAW Animal Action Awards evenement in het Londense House of Lords. Bear was virtueel aanwezig tijdens het evenement om zijn prijs in ontvangst te nemen. Leider van het onderzoeksteam van de University of the Sunshine Coast (USC) en begeleider van Bear, Romane Cristescu zegt in een verklaring:

“Wij vinden dat Bear deze prijs echt verdient, omdat hij zo’n goede jongen is geweest door ons te helpen bij het vinden en redden van veel koala’s, vooral tijdens de bosbranden. Maar hij werkt het hele jaar door om ons te helpen bij ons werk om een betere en veiligere plek voor koala’s te maken. We zullen Bear extra schouderklopjes geven en extra laten spelen voor zijn onderscheiding.”

Bear getraind om wilde dieren op te sporen

Niet lang voor de ‘Black Summer’ van de verwoestende bosbranden in Australië, had Bear moeite om een thuis te vinden. Hij kwam in een dierenasiel terecht. Zijn eigenaars konden niet met Bear omgaan, omdat hij veel energie had en heel enthousiast was om te spelen. Deze eigenschappen in combinatie met zijn scherpe neus, maakte Bear tot een ideale kandidaat voor het Detection Dogs for Conservation Team van de University of the Sunshine Coast.

Koalaredder Bear krijgt onderscheiding
Bear | Foro: screenshot video Drool By Dr. Chris Brown/Vimeo

De school nam de hond in huis en trainde hem om koala’s en andere wilde dieren op te sporen die tijdens natuurrampen gered moeten worden. Bear deed het zo goed, dat hij al snel officieel lid werd van het team, dat samenwerkt met het IFAW om wilde dieren te beschermen. Bear is een van de honden die is getraind om met zijn verhoogde reukzin de geur van de vacht van koala’s op te sporen en de gewonde dieren weg te jagen uit de as. De koala’s zitten vaak hoog in de bomen en zijn onvindbaar voor mensen.
.

Ruim een miljard dieren slachtoffer van branden Australië

Meer dan 60.000 koala’s getroffen

De droogte en de branden die plaatsvonden, zijn de meest urgente symptomen van de klimaatcrisis in Australië. Rampen zoals branden en overstromingen hebben een hoop schade aangericht. Helaas zijn als gevolg van deze hevige branden ook veel dieren gewond geraakt of gestorven. Koala’s die in het wild leven, zijn het zwaarst getroffen. Meer dan 60.000 koala’s zijn het slachtoffer geworden van deze rampen.
.

Meer dan 60.000 koala’s getroffen door branden in Australië

.
Tijdens de bosbranden van 2019-2020 gebruikte Bear zijn talenten om meer dan honderd levende koala’s op te sporen die vastzaten in verschroeide gebieden en gered moesten worden. Dankzij Bear konden deze dieren de medische zorg krijgen die ze nodig hadden en konden ze herstellen van brandwonden, ondervoeding en uitdroging. Volgens Cristescu, ecoloog en voormalig dierenarts, zal Bear als USC/IFAW koala detectiehond blijven werken om dieren in het wild te redden. Christescu zegt:

“Bear en ons team bestuderen de effecten van de bosbranden op de gezondheid van koala’s en de dichtheid van hun habitat in samenwerking met het IFAW. De hond is altijd blij om een poot te geven om koala’s te vinden als onderdeel van de andere onderzoeksactiviteiten van de Detection Dogs for Conservation.”

Koala’s die bosbranden overleefden nog steeds in gevaar

Geweldige honden die het verschil maken

Tijdens het Animal Action Awards evenement werd ook Jasper, een therapiehond uit Lancashire in Engeland geëerd. Hij heeft tijdens de COVID-19 pandemie in heel Engeland ziekenhuizen van de National Health Service bezocht om steun en troost te bieden aan eerstelijnswerkers. Zijn eigenaar David Anderson zei:

“Het is altijd Jasper’s rol geweest om mensen te laten glimlachen en ze beter te laten voelen. Tijdens het hoogtepunt van de pandemie, toen iedereen zoveel gaf, had het personeel soms gewoon behoefte aan een knuffel van Jasper. Even uithuilen en dan weer terug naar de afdelingen.”

James Sawyer, de directeur van het IFAW in Engeland zei over beide honden:

“Jasper en Bear zijn echt twee geweldige honden, die allebei belangrijke en positieve relaties tussen dieren en mensen benadrukken. Ze hebben voor velen een enorm verschil gemaakt en doen dat nog steeds. We zijn erg trots op hun prestaties.”

Bronnen:

#GNvdD: Koaladetectiehond redt honderdste koala na Australische bosbranden

©AnimalsToday.nl Jane Sauer