Bear, een 6 jaar oude border-collie/ koolie-mix, heeft een opmerkelijke mijlpaal bereikt: hij heeft zijn honderdste koala gered in de verbrande bossen van New South Wales en Queensland, Australië. Bear is na de bosbranden ingezet om zieke, verweesde en verzwakte koala’s op te sporen zodat ze medische hulp kunnen krijgen.

Australische bosbranden
Bear is een kei in het vinden van koala’s | Foto: ©Detection Dogs for Conservation

De Australische bosbranden zijn gelukkig gedoofd, maar hebben een enorme ravage achtergelaten en aan miljoenen dieren het leven gekost. En de dieren die de vlammenzee overleefd hebben, zijn vaak nog steeds in gevaar, omdat ze zijn verzwakt door dorst, honger of omdat ze rook hebben ingeademd.
.

Koala’s die bosbranden overleefden nog steeds in gevaar

.
Detection Dogs for Conservation, een dierenhulporganisatie die speurhonden inzet voor natuurbeschermingsdoeleinden, zoekt daarom nog dagelijks naar zieke, verweesde en verzwakte koala’s. De honden zijn getraind om koala’s op te sporen die vaak hoog in de bomen zitten en onvindbaar zijn voor mensen. De koala’s worden ter plekke medisch onderzocht en als het nodig is, meegenomen naar de opvang om aan te sterken.

Van probleemhond naar uitzonderlijk talent

Een van die koaladetectiehonden is Bear, een 6 jaar oude border-collie/ koolie-mix met prachtige lichtblauwe ogen. Bear is een van de weinige speurhonden die levende koala’s kan lokaliseren door de geur van hun vacht. Hij is er zo goed in, dat hij onlangs zijn honderdste koala heeft gered!

Het feit dat hij dit kan is al opmerkelijk. Maar het is helemaal speciaal omdat zijn vorige eigenaren hem juist afstonden omdat hij ‘ontrainbaar’ zou zijn.

Bear werd vaak alleen gelaten in een kleine flat en omdat hij zich verveelde sloopte hij de hele huisraad, inclusief de muren. Zijn eigenaren konden niet omgaan met zijn tomeloze energie. Maar het is diezelfde energie die hem tot een perfecte speurhond heeft gemaakt.
Detection Dogs for Conservation zegt over Bear:

“Bear is een gepassioneerde en enthousiaste werker. Hij houdt van jodelen – vooral ’s ochtends tijdens het strekken. Heeft de gewoonte om tegen dingen aan te botsen met zijn billen (inclusief zijn teamgenoten). En hij kan slapen in de vreemdste posities.”

Bear in actie

TV-dierenarts dr. Chris Brown ging mee met Bear en zijn begeleider om te zien hoe zo’n reddingsactie in zijn werk gaat. En net op dat moment ruikt Bear met zijn geweldige reukvermogen een koala die hoog in een boom zit!
.

.
In dit filmpje zegt de begeleider van Bear:

“Bear heeft het moeilijkste werk in de wereld. Hij is een waanzinnig getalenteerde hond.”

Bear is het levende bewijs dat elke hond gewoon zijn ware doel in het leven moet vinden. Wil je Detection Dogs for Conservation en Bear helpen nog meer koala’s te redden? Dan kun je hier een donatie doen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel