De vogelgriep lijkt niet meer te stuiten, met vandaag berichten over vergassingen van 10.000 vleeseenden in Zeewolde, eergisteren 190 kippen en eenden bij een klein pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Assendelft en gisteren 200 watervogels bij een particulier in het Friese Parrega.

Vergassingen om vogelgriep in Zeewolde, Assendelft en Parrega
10.000 vleeseenden vergast in Zeewolde om vogelgriep | Foto: publiek domein

Zoals gebruikelijk geldt in een gebied van 10 kilometer rond de besmettingen een vervoersverbod. Dit betreft het transport vogels, mest en gebruikt strooisel, ook van andere dieren als er ook pluimvee op het bedrijf aanwezig is. Op minder dan 3 kilometer afstand van de eendenhouderij in Zeewolde zit nog een bedrijf met pluimvee en dat geldt ook voor Assendelft en Parrega. Deze nabij gelegen bedrijven worden onderzocht op besmetting. Bij Assendelft en Parrega zijn in de 10-kilomerzone nog eens 12 bedrijven met pluimvee, waarvoor nu een vervoersverbod geldt. Er is tevens een jachtverbod ingesteld.

Vergassingen na slordigheden

Het is in korte tijd de tweede besmetting in Zeewolde, waar een week geleden nog 36.000 kippen preventief afgemaakt zijn, of ‘geruimd‘ zoals het eufemistisch wordt genoemd. Sindsdien geldt in Nederland weer een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee. Bij alle besmettingen gaat het waarschijnlijk om de gevaarlijke, hoog pathogene variant van het vogelgriepvirus.

Vergassingen om vogelgriep in Zeewolde, Assendelft en Parrega
Er geldt een ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee | Foto: publiek domein

Er wordt bij iedere besmetting contactonderzoek gedaan om te kijken of er mensen geweest zijn die het vogelgriepvirus van het ene naar het andere bedrijf verspreid hebben, zoals het geval was in Barneveld (9500 kippen preventief vergast) en Otterlo (4100 kippen vergast). Zoals gebruikelijk wordt door de sector vooral gewezen naar het gevaar van trekvogels die het virus verspreiden, waarbij de menselijke risicofactor voor het gemak wordt genegeerd.
.

Besmettingskans vogelgriep klein, toch 9500 leghennen gedood

Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee

De (terechte) zorgen over de verspreiding van de vogelgriep nemen snel toe. Vogelgriep zal waarschijnlijk niet meer verdwijnen en daarom zou alle commercieel gehouden pluimvee ertegen ingeënt moeten worden. Er moet snel een verplicht vogelgriepvaccin komen, zo luidde deze week de oproep van een groep dierenrechtenorganisaties in een brandbrief (pdf) aan de Vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Bronnen:

Brandbrief: Verplicht vogelgriepvaccin voor pluimvee

©AnimalsToday.nl BVR