Tussen oktober en december van 2021 werden in het slachthuis van Tielt in België nog altijd varkens geslagen met de peddel, kreupele dieren afschuwelijk behandeld en het ‘bedwelmingstoestel’ verkeerd gebruikt. Dit blijkt uit inspectierapporten van de dienst Dierenwelzijn, opgevraagd door Animal Rights België. Vijf jaar geleden bracht de organisatie beelden over het slachthuis in Tielt naar buiten die iedereen schokten. Maar de horror gaat gewoon door.

De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt
De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt | Foto (2017): Animal Rights

Een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst hardhandig natgespoten met een waterslang in plaats van meteen een noodslachting uit te voeren. Erna werd door dezelfde medewerker het bedwelmingstoestel volledig verkeerd op het hoofd van het dier geplaatst. Els Van Campenhout, campagnecoördinator van Animal Rights België:

“De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt. Het is een regelrechte schande dat dit slachthuis nog steeds open is na alles wat hier al gebeurd is. Wij eisen de onmiddellijke sluiting!”

Meester Anthony Godfroid, advocaat en raadsman van Animal Rights, heeft de opdracht gekregen een nieuwe strafklacht in te dienen bij het bevoegde parket van de Procureur des Konings in Ieper (B). Hij laat weten:

“Dat het Exportslachthuis blijkbaar nog altijd personeel tewerkstelt dat niet weet hoe de varkens correct moeten bedwelmd worden, tart alle verbeelding. Er is een jarenlange strijd gevoerd om onverdoofd slachten altijd en overal te verbieden. Dit amateurisme en geklungel is daarom extra wrang. Ik zal er mij voor inspannen dat de Procureur des Konings deze zaak in handen neemt en hopelijk opnieuw voor de correctionele rechtbank brengt via dagvaarding van het slachthuis en de hardleerse zaakvoerder.”

De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt
Varken in slachthuis Tielt | Foto (2017): Animal Rights

De horror gaat gewoon door in slachthuis Tielt

Uit de inspectierapporten van de Dienst Dierenwelzijn blijkt dat de mishandelingen plaatsvonden tussen oktober en december van 2021: varkens werden geslagen, een kreupel dier dat niet zelfstandig uit de vrachtwagen kon komen werd eerst natgespoten met een waterslang voordat het verkeerd bedwelmd werd met het bedwelmingstoestel en er waren problemen met verdovingsmateriaal, dat niet werkte zodat de dieren pas werden bijverdoofd aan de bloedcarrousel. Het slachthuis nam daarbij geen eigen initiatief om de slachtlijn stil te leggen en deed dat pas nadat de Dienst Dierenwelzijn optrad.

Verder worden te veel dieren in de verdovingskooien richting de gasruimtes geplaatst en was er een melding dat varkens in een mestput onder het slachthuis terechtkwamen en verdronken. Er worden in Tielt ook zieke dieren aangevoerd die moeite hebben om zich voort te bewegen.
.

NVWA heeft geen grip op export zieke varkens naar buurlanden

Slachtsnelheid

In de inspectierapporten word vaak gemeld dat er vanuit het slachthuis wordt gehamerd op de slachtsnelheid. In een van de informatieformulieren staat:

“Het negeren van de basisregels Dierenwelzijn en Volksgezondheid wegen niet op tegen de slachtsnelheid.”

Dierenwelzijn moet inboeten omdat het slachthuis de slachtsnelheid per se wil aanhouden. Er worden zelfs varkens illegaal geslacht, want de milieuvergunning wordt overtreden:

“Uit recente cijfers die Animal Rights heeft opgevraagd bij het FAVV blijkt dat slachthuis Tielt in 2021 honderdduizenden varkens illegaal heeft geslacht. Er werden in 2021 maar liefst 1.737.629 varkens geslacht, terwijl de omgevingsvergunning geldt voor 1.500.000 varkens per jaar.”

Slachthuis Tielt heeft geen nieuwe omgevingsvergunning en is dus illegaal met de uitbreiding van de slachtcapaciteit begonnen. Els Van Campenhout:

“Wij eisen dat de bevoegde instanties straffen uitdelen en overgaan tot de sluiting.”

.

Protestactie op 26 maart

Animal Rights voerde afgelopen weekend actie naar aanleiding van het vijfjarige bestaan van de undercoverreportage van het horrorslachthuis in Tielt, die gepubliceerd werd op 22 maart 2017. Op zaterdag 26 maart zal Animal Rights samen met GAIA, Bite Back en Rose’s Law: Animal Bill Of Rights Belgium van 10 tot 12 uur actie voeren voor de poorten van slachthuis Tielt, om de miljoenen slachtoffers te herdenken die er sinds 2017 gestorven zijn. Ook eist Animal Rights de onmiddellijke sluiting van het slachthuis op basis van de nieuwe mishandelingen en de inbreuken op de milieuvergunning.

Bron:

CEO en slachthuis Tielt schuldig bevonden aan dierenmishandeling