Op donderdag 19 december kwam het langverwachte vonnis in de rechtszaak tegen Exportslachthuis Tielt. Zowel de CEO als het slachthuis zelf werden berecht naar aanleiding van de undercoverreportage die Animal Rights in 2017 naar buiten bracht.

dierenmishandeling
CEO en slachthuis Tielt schuldig bevonden aan dierenmishandeling | Foto: Pixabay

Bijna drie jaar na het naar buiten brengen van de beelden werden de eindverantwoordelijken, de CEO van het slachthuis en het slachthuis zelf, voor het dierenleed veroordeeld tot een geldboete van 8000 € effectief, het maximaal mogelijke onder de huidige dierenwelzijnswetgeving.

De undercoverreportage

Animal Rights bracht in het voorjaar van 2017 een undercoverreportage naar buiten waarop te zien is hoe dieren systematisch mishandeld werden bij aankomst in het slachthuis van Tielt. Dieren werden geslagen, geschopt, met kettingen voortgetrokken en sommige dieren werden bij bewustzijn gekeeld.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
In Nederland

De beelden brachten een internationale schokgolf teweeg. Recent nog speelde Arjen Lubach in een veelbesproken uitzending van zijn TV-programma ‘Zondag met Lubach’ met behulp van een pluche varken, ketting en emmer, de scene uit de Tielt-beelden na van een varken dat levend in een broeibad belandt en verdrinkt. In juni 2018 gebruikte RTL Nieuws de Tielt-beelden ter illustratie van vergelijkbare misstanden in de Nederlandse slachthuizen die bleken uit NVWA inspectierapporten.

Het vonnis: Een precedent voor de toekomst

De rechter accepteerde een klassieke verdedigingstruc met betrekking tot de beelden: het afschieten van de boodschapper. De beelden zouden de privacy van de slachthuis medewerkers hebben aangetast en in plaats van de misstanden te filmen, had hij moeten ingrijpen. De rechter geeft zo bedrijven vrij spel binnen slachthuizen en stallen om met de dieren te doen wat zij willen, want als je dit undercover vastlegt maakt dat je onbetrouwbaar en zelfs medeplichtig.

De inspectie die naar aanleiding van de beelden werd gedaan door de Vlaamse inspectie dierenwelzijn, werd echter wel rechtsgeldig bevonden en leidde tot de veroordelingen.

slachthuis
Foto: Animal Rights

Een ander belangrijk precedent is dat organisaties als Animal Rights ontvankelijk zijn in dit soort zaken. De verdediging betoogde namelijk dat Animal Rights in deze geen belangen hadden.

De realiteit is dat zonder de beelden er nooit een veroordeling gekomen was. Dierenmishandelaars zullen dus ook in de toekomst verder naar aanleiding van undercoverbeelden gestraft kunnen worden. In Nederland handhaafde de NVWA eerder dit jaar al op basis van eendenvangbeelden en oordeelde de rechter in 2018 dat undercover beelden hadden moeten worden meegenomen in een oordeel over nertsenhouders.

Lopende rechtszaken

Animal Rights heeft ook nog rechtszaken lopen tegen de slachthuizen van Izegem en Hasselt, waar de organisatie in 2017 en 2018 wantoestanden filmde. Het slachthuis in Hasselt is in handen van de Nederlandse VanDrie Group. Runderen en kalveren werden op de bedrijven geslagen, geschopt, mishandeld met het pneumatische penschiettoestel en in Izegem werden dieren zelfs bij volle bewustzijn gekeeld, net zoals de varkens in het slachthuis van Tielt.

In zowel de rechtszaak tegen het slachthuis van Izegem als van Hasselt staat Animal Rights burgerlijke partij en wordt er gepleit voor de permanente sluiting van deze horror-slachthuizen.

Persbericht Animal Rights

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.