Het is december, dus kiezen we weer de Dierenverschrikker van het jaar. Vorig jaar won minister Schouten van Landbouw, vanwege de vele schandalen en misstanden in de vee-industrie. 2019 was ook weer een jaar vol dierenleed. We geloven niet dat in 2020 al het dierenleed zal ophouden, maar willen met deze verkiezing de genomineerden ter verantwoording roepen. Zie hieronder de Dierenverschrikkers van het jaar (onderaan de pagina kan je je stem uitbrengen). Kies wijs. Kies boos.

Dierenverschrikker
Stem op de grootste Dierenverschrikker van 2019! | Foto: Dier&Recht

VanDrie Group

Nederlandse kalverhouders, onder aanvoering van VanDrie, importeerden in 2019 een record van 900.000 kalveren uit het buitenland. Het kalfsvlees wordt weer geëxporteerd, maar het dierenleed en de mestproblemen blijven hier. De piepjonge kalfjes zijn slecht bestand tegen transport. Uitgedroogd en uitgeput komen ze op plaats van bestemming aan. Laten we stoppen met dit onnodige dierenleed.

Hollandsche Sint Bernard Club

Deze rasvereniging negeert het schrijnende probleem van epilepsie bij Sint Bernard honden. Zo weigeren ze om directe familieleden met epilepsie uit te sluiten voor de fokkerij. De genenpoel zou daardoor te klein worden. Dit is op te lossen door andere rassen in te kruisen. Deze club speelt moedwillig met de levens en het welzijn van de honden, met enorm veel dierenleed tot gevolg.

Vion varkensslachterijen

Zondag met Lubach toonde een video van varkensslachter Vion. In deze video over het slachtproces werd door Vion de verstikkingsdood weggelaten. Veel mensen reageerden geschokt over de wreedheid. Vion noemt zichzelf juist transparant. Zolang Vion zelf de beelden van het meest dieronvriendelijke gedeelte van de slacht achterhoudt, is het bedrijf niet alleen een van de grootste dierenverschrikkers van het jaar, maar ook het meest hypocriet.

Politici op het Malieveld

Woedende boeren domineerden eind dit jaar het debat en protesteerden op het Malieveld. Politici als Henk Bleker, Thierry Baudet en Geert Wilders schreeuwden de boze boeren naar de mond. In alle verhalen kwam niet één keer het lot van de miljoenen dieren in de vee-industrie ter sprake. Politici die hun achterban opstoken door de feiten te negeren, zijn geen leiders, maar opportunisten.

Hollandsche Manege

Bij deze manege in Amsterdam constateerden we dit jaar een groot aantal misstanden door falend management en slechte huisvesting. De paarden bij de Hollandsche Manege lopen veel te weinig los en de ammoniakwaardes die wij ter plekke in de lucht vaststelden, waren torenhoog. Ondanks een debat in de gemeenteraad blijft deze zeer dieronvriendelijke situatie helaas voortduren.

Farmers Defence Force

Dit radicale boerencollectief ging in woord en daad zeer ver. Ze reden een provinciehuis binnen met een tractor. Wetenschappers werden geïntimideerd. Een politiebureau werd bezet. Ze vergeleken hun positie zelfs met de holocaust. Had een boerencollectief zich maar ooit zo boos gemaakt over dierenwelzijn. ‘Animal Defence Force’ was veel nobeler geweest, maar helaas horen we deze boze boeren nooit over hun dieren.

Stem hier op de dierenverschrikker van het jaar!

Persbericht Dier&Recht