Terwijl circus Freiwald bij hoog en bij laag bleef beweren dat het tonen van olifant Buba aan het publiek geen overtreding was van de afspraken, dacht de NVWA daar toch anders over. Het circus heeft een schriftelijke waarschuwing gekregen en minister Schouten geeft aan dat er een onaangekondigde herinspectie zal plaatsvinden.

circus Freiwald
Olifant Buba | Foto: Wilde Dieren de Tent Uit

In september toonde Freiwald circusolifant Buba aan het publiek in Heerlen, naar eigen zeggen om de mensen te bedanken voor hun steun tegen de ‘circusterreur’ veroorzaakt door hangjongeren. Maar in de ontheffing die het circus heeft sinds september 2015 om Buba, ondanks het verbod op wilde dieren in circussen, mee te laten reizen staat als eis dat de olifant niet in contact mag komen met het publiek.

Precies dat gebeurde wel, wat leidde tot kritische vragen door Pascale Pusquin (PvdD) in de gemeenteraad van Heerlen, inclusief een handhavingsverzoek richting NVWA. Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren stelde er Kamervragen over aan de minister.
.

Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen

Circus Freiwald negeerde eerder afspraken

Dat circus Freiwald de afspraken negeerde was al duidelijk. Al eerder werden door Animals Today beelden gepubliceerd dat het circus de olifant gewoon aan publiek toont, zelf op de openbare weg. Toen ging het om ‘een wandelingetje’. Maar volgens de NVWA waren eerdere overtredingen niet binnen de gestelde termijn om een zwaardere straf uit te kunnen delen, waardoor het bij een waarschuwing blijft.

circus Freiwald
Buba op de openbare weg met publiek | Foto: ©AnimalsToday.nl

Freiwald kreeg de ontheffing omdat beweerd werd dat er geen opvangplek zou zijn voor Buba. Maar uit onderzoek door het ministerie van Economische zaken bleek dat er voor ex-circusolifanten wel degelijk opvang mogelijk was en is.
.

Circusolifanten kunnen toch naar opvang

.
Eind juni 2020 loopt de ontheffing voor Freiwald af om Buba mee te slepen en minister Schouten heeft beloofd dat er opnieuw gekeken gaat worden naar een opvangplek voor de olifant:

“Ik houd me aan de toezegging van voormalig staatssecretaris  Martijn van Dam, dat het ministerie een bemiddelende rol oppakt bij het opvangen van dieren, indien dat nodig is.”

Karen Soeters van House of Animals en Animals Today benadrukt nogmaals dat er voor Buba opvang mogelijk is en daarover graag in gesprek wil met het circus.

circus Freiwald
Buba wordt nog altijd aan het publiek getoond | Foto: ©AnimalsToday.nl

Bronnen:

©AnimalsToday.nl