Minister Schouten heeft besloten dat olifant Buba nog steeds niet met pensioen mag. Op 30 juni liep de ontheffing af die circus Freiwald heeft gekregen om Buba ook na het verbod op wilde dieren in circussen uit 2015 mee te slepen. Vijf jaar heeft de minister de tijd gehad om op zoek te gaan naar een geschikte opvang. En ondanks het feit dat al veel eerder bekend is dat deze opvang er is heeft de minister besloten het pensioen van de 45-jarige Buba met weer een half jaar uit te stellen.

Buba mag van Schouten nog steeds niet met pensioen
Buba mag van Schouten nog steeds niet met pensioen | Foto: AnimalsToday.nl/House of Animals

AnimalsToday startte een petitie voor Buba en dat deed ook Vrienden van de Olifant. Uiteindelijk werden in samenwerking met Franse dierenbeschermingsorganisaties 42.625 handtekeningen verzameld die gisteren door Rob Faber, voorzitter van Vrienden van de Olifant, met relevante informatie over Buba overhandigd werden aan Lieke Hendrix, directeur Agroketens en Dierenwelzijn van het directoraat-generaal Agro en Natuur van het ministerie van Economische Zaken.

Ondanks 42.625 handtekeningen mag Buba nog steeds niet met pensioen
Ondanks 42.625 handtekeningen mag Buba nog steeds niet met pensioen | Foto: Vrienden van de Olifant

Niet met pensioen

Ondanks het verbod op het laten optreden en vervoeren van wilde dieren in circussen, dat sinds 15 september 2015 van kracht is, kreeg circus Freiwald alsnog toestemming om olifant Buba mee te laten reizen. Freiwald kreeg de ontheffing omdat beweerd werd dat er geen opvangplek zou zijn voor de Afrikaanse olifant Buba, geboren in 1975 in Zimbabwe. Maar uit onderzoek door het ministerie van Economische zaken bleek dat er voor ex-circusolifanten wel degelijk opvang mogelijk was en is.

Buba mocht van het ministerie voorlopig toch nog meereizen met het circus . Een van de voorwaarden is onder meer dat de olifant niet in direct contact kan komen, of aangeraakt mag worden door publiek. Circus Freiwald kwam die voorwaarden niet na. Dit leidde tot Kamervragen.
.

Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen

.
Al eerder werden door AnimalsToday beelden gepubliceerd dat het circus de olifant gewoon aan publiek toont, zelfs op de openbare weg. Toen ging het naar zeggen om ‘een wandelingetje’. Volgens de NVWA waren eerdere overtredingen niet binnen de gestelde termijn om een zwaardere straf uit te kunnen delen, waardoor het altijd bij een waarschuwing bleef.

Elephant Haven

Elephant Haven

Ondertussen heeft Elephant Haven in Zuidwest Frankrijk alle papieren in orde om Buba op te vangen. Elephant Haven European Elephant Sanctuary (EHEES) is een non-profitorganisatie opgezet om uitgewerkte circusolifanten een opvang voor het leven te bieden is een ruim opgezette, natuurlijke omgeving. Buba kan in Elephant Haven separaat gehouden worden met uitloop naar een eigen buitenterrein. Elephant Haven heeft aangeboden om Buba, in aanwezigheid van de heer Freiwald, stap voor stap te laten wennen aan de nieuwe omgeving en situatie. Freiwald is helaas niet op het aanbod ingegaan.

Andere organisaties die zich eerder voor Buba hebben ingezet zijn Bite Back, Dierbewustleven, Animal Rights, Een DIER Een VRIEND, Comité Dierennoodhulp, Stichting Dierennood, Stichting Rechten voor al wat leeft.

©AnimalsToday.nl