Ondanks het verbod op wilde dieren in circussen uit 2015 gaf de overheid voor olifant Buba van circus Freiwald een ontheffing. De 45-jarige Afrikaanse olifant wordt sindsdien als vanouds meegesleept door het circus. Nu die ontheffing op 30 juni afloopt en er goede opvang mogelijk is, zou Buba eindelijk met pensioen kunnen. De minister moet die opvang realiseren, want het gesleep met Buba heeft lang genoeg geduurd.

Ga direct naar de petitie – tot nu toe 3519 handtekeningen.

olifant Buba
Buba op de openbare weg met publiek (2016) tijdens ‘een wandelingetje’ | Foto: ©AnimalsToday.nl

Ondanks het verbod op het laten optreden en vervoeren van wilde dieren in circussen, dat sinds 15 september 2015 van kracht is, kreeg circus Freiwald alsnog toestemming om olifant Buba mee te laten reizen. Freiwald kreeg de ontheffing omdat beweerd werd dat er geen opvangplek zou zijn voor de Afrikaanse olifant Buba, geboren in 1975 in Zimbabwe. Maar uit onderzoek door het ministerie van Economische zaken bleek dat er voor ex-circusolifanten wel degelijk opvang mogelijk was en is.
.

Circus Freiwald krijgt ontheffing om olifant Buba mee te laten reizen

.
Buba mocht van het ministerie voorlopig toch nog meereizen met het circus . Een van de voorwaarden is onder meer dat de olifant niet in direct contact kan komen, of aangeraakt mag worden door publiek. Circus Freiwald kwam die voorwaarden niet na. Dit leidde tot Kamervragen.
.

Overtreding circus Freiwald met olifant Buba leidt tot Kamervragen

.
Al eerder werden door Animals Today beelden gepubliceerd dat het circus de olifant gewoon aan publiek toont, zelfs op de openbare weg. Toen ging het naar zeggen om ‘een wandelingetje’. Volgens de NVWA waren eerdere overtredingen niet binnen de gestelde termijn om een zwaardere straf uit te kunnen delen, waardoor het bij een waarschuwing bleef.
.

Circus Freiwald krijgt vermaning om tonen olifant Buba aan publiek

.
Olifant Buba heeft recht op pensioen

Nu de ontheffing afloopt is het moment gekomen dat de minister actief zorgdraagt dat Buba naar een goede olifantenopvang kan, zodat eindelijk voldaan gaat worden aan het oorspronkelijke verbod uit 2015. Het gesol met Buba moet na 5 jaar echt voorbij zijn. Teken daarom onze petitie. Let op: het kan even duren eer je ondertekening in de tellerstand zichtbaar is.

olifant Buba
Dierenwelzijnsorganisaties roepen minister Schouten op om olifant Buba over te dragen aan een organisatie als Elephant Haven | Foto (Buba): ©Angelique Lagarde/AnimalsToday

Petitie

Na het tekenen van de petitie ontvang je een e-mail met een link om je ondertekening te bevestigen. Zonder die bevestiging telt je stem niet mee.


Tot nu toe 3519 handtekeningen.

Aan: Minister Carola Schouten van LNV

.
©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.