De Tweede Kamer steunt het verbod op wilde dieren in circussen van het kabinet. Alleen het CDA en de PVV zijn tegen. Het besluit moet dit najaar nog ingaan. Daarmee komt een einde aan het inzetten van wilde dieren, zoals leeuwen en olifanten voor circusentertainment.

verbod op wilde dieren in circussen
Olifanten in het circus ©DannyK82

Staatssecretaris Sharon Dijksma gaf vorig jaar december al aan dat het verbod er naar alle waarschijnlijkheid in 2015 zou komen. Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van wilde dieren worden ernstig aangetast in een circus. Transport, inadequate huisvesting, het geregeld aan de ketting leggen van olifanten en het gebrek aan mogelijkheden soorteigen gedrag te vertonen staan volgens de staatssecretaris niet meer in verhouding tot het vermaak van het publiek, de traditie en het economische belang van het circus.

Staatssecretaris Sharon Dijksma:

“Het is niet meer van deze tijd dat wilde dieren als olifanten en tijgers optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie.”

VVD en PvdA eisen wel van Dijksma dat het circusverbod niet zal overslaan naar dierentuinen en dolfinaria. Kamerleden Heerema van de VVD en Van Dekken van de PvdA vinden dat wilde dieren daar wel moeten kunnen blijven.

Dion Graus

Kamerlid Dion Graus van de PVV is teleurgesteld en noemt het kabinetsplan ‘symboolpolitiek’:

“Er wordt drukte gemaakt om enkele tientallen circusdieren, terwijl geen dierenarts er ooit dierenleed heeft aangetroffen.”

PiepVandaag’s oprichter Karen Soeters bracht vorig jaar een bezoek aan Circus Renz Berlin samen met een ervaren wildlife-dierenarts en zij kwamen tot hele andere conclusies en gingen zelfs over tot aangifte van dierenmishandeling, lees haar blog en bevindingen hier terug. Overigens is datzelfde circus eind maart aan een nieuwe tournee begonnen met wederom wilde dieren in de piste, ondanks protesten.

Bron: DeTelegraaf.nl ©PiepVandaag.nl