Afgelopen week is een nieuwe tournee van Circus Renz Berlin van start gegaan. Helaas zijn ook dit seizoen, zelfs met het verbod in zicht, weer wilde dieren te zien, waaronder 12 kamelen en 2 olifanten. In sommige gemeenten is er voor gekozen geen vergunning meer te verlenen aan circussen met dieren. Helaas hoort de gemeente Nijkerk, waar het circus haar tenten nu heeft opgezet, daar niet bij.

Ciircus Renz Berlin gebruik olifantenhaak
Gebruik olifantenhaak

Piep-oprichter Karen Soeters deed vorig jaar nog aangifte tegen Circus Renz Berlin en schreef er een blog over. Samen met een gespecialiseerde wildlifedierenarts bezocht ze een van de voorstellingen van het circus. Eén van de olifanten bleek erg mager, de ander blind aan een oog. De geslachtsdelen waren bij beide dieren tot buiten de schede verzakt, hetgeen waarschijnlijk wordt veroorzaakt door alle keren dat ze op de achterbenen hebben moeten staan of andere onnatuurlijke houdingen hebben moeten aannemen. Het verblijf van de twee olifanten, een houten vlonder van ongeveer vijf bij zes meter, was uitgerust met kettingen en riemen om de dieren aan vast te binden.

Circus Renz Berlin - olifant - geslachtsdelen

Het landelijke verbod gaat op 15 september van dit jaar in. Tot die tijd kunnen wij niet anders dan iedereen oproepen niet naar de voorstellingen met (wilde) dieren te gaan.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl