Verschillende Australische toeristische organisaties zetten zich in de rustige lockdownperiode vrijwillig in om samen met biologen nieuwe koralen te planten in het Great Barrier Reef. Dit is hard nodig, omdat het rif een belangrijke schakel is in het leven van mensen en dieren, en de helft van het rif al is verdwenen.

lockdown
Toeristische organisaties kweken koraal om beschadigde plekken in het Great Barrier Reef aan te vullen | © wuestenigel Flickr via Compfight cc

Vele toeristische organisaties liggen volledig stil door de Corona-lockdown en lopen daardoor miljoenen aan inkomsten mis. Zo komen in normale tijden zo’n 2 miljoen toeristen kijken naar wat er over is van het eens zo overvloedig aanwezige koraal in het Groot Barrièrerif bij Queensland, Australië.

Maar deze periode zet ook mensen aan het denken over wat belangrijk is in de wereld en hoe de schade die de mensheid heeft veroorzaakt, hersteld kan worden.

Lockdown benutten

Passions of Paradise, een familiebedrijf uit het Australische Cairns dat duiktours organiseert in het Great Barrier Reef, is al weken gesloten door de lockdown. Maar stilzitten vonden de medewerkers maar niets: zij wilden deze rustige periode nuttig besteden en meldden zich als vrijwilliger aan bij een initiatief om koraal te planten in het rif.

Bij dit initiatief, het Coral Nurture-programma, werken inmiddels zo’n 5 toeristische organisaties samen met mariene biologen aan het herstel van de koraalriffen.

Scott Garden, directeur van Passions of Paradise, zegt dat het bedrijf hun ultramoderne catamaran Passions III en brandstof had geschonken om het onderzoeksteam van Coral Nurture naar Hastings Reef te brengen. De vrijwilligers van Passions of Paradise helpen het team daarnaast met het onderzoeken van de bestendigheid van het rif op 26 locaties en het opzetten van een koraalkwekerij.

Koraalkwekerij in het Opal Reef:

Helft koraal verdwenen

Coral Nurture voert deze hersteloperatie uit omdat het Great Barrier Reef in grote problemen verkeert. De helft van het koraal in het werelderfgoedgebied is al verdwenen door scheepvaart, overbevissing en klimaatverandering. Experts verwachten dat er voor 2050 geen koraal meer over is als er geen drastische herstelmaatregelen worden genomen.

Het behoud van de riffen is cruciaal omdat ze het thuis zijn van ontelbare zeedieren. Maar ze beschermen ook de mens, doordat ze een natuurlijke buffer vormen tegen golven, stormen en overstromingen.

Koralen planten met koraalklem

Coral Nurture gebruikt een unieke methode om het rif stukje bij beetje te herstellen. Eerst worden stukjes koraal verzameld die op natuurlijke wijze afgebrokkeld zijn rond het rif. Deze stukjes worden vervolgens in de kwekerij met een speciale koraalklem vastgezet op een ander stuk koraal, waarna het verder groeit. Als het nieuwe koraal groot genoeg is, worden er fragmenten uitgehaald en terug in het rif geplaatst. Zo ontstaat er een continue aanwas van nieuwe koralen.

Stukjes koraal worden in de kwekerij vastgezet met een speciale koraalklem:

De deelnemende organisaties worden zo opgeleid dat ze ook als het project is afgelopen door kunnen gaan met planten van koraal. Naast het broodnodige herstel van het rif en de economische voordelen daarvan, heeft dit als voordeel dat de toeristen zich bewuster worden van het probleem en bij willen dragen aan de oplossing.

Volgens Scott Garden zijn er inmiddels zo’n 1000 stukken koraal geplant op Hastings Reef. Garden:

“Wanneer we onze rondleidingen weer hervatten, kunnen passagiers snorkelen over een gebied met een gezond zeeleven en koralen bij de kwekerij.”

Volgens Lorna Howlett, projectcoördinator van Coral Nurture, is het een bijzonder programma:

“Het is voor het eerst op het Great Barrier Reef dat toeristische organisaties samenwerken met onderzoekers en de eerste keer dat een koraalklem is gebruikt om koralen aan het rif te bevestigen.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel