Twee jaar geleden, net na het begin van de coronapandemie, besluit een getrouwd stel een opvang te openen voor verlaten en zieken dieren. Hiermee zijn zij het enige reddingsoord voor de meest kwetsbare dieren in de Kasjmir regio in India. Honderden honden, katten en zelfs een ezel hebben hun leven te danken aan deze speciale plek.

Kasjmir
Eerste dierenasiel in Kasjmir redt leven van honderden dieren | Foto: Facebookpagina Animal Rescue Kashmir

Dawood Mohammad richtte samen met zijn vrouw, Mariya Mushtaq, Animal Rescue Kashmir (ARK) op. “Na drie jaar lang achtergelaten dieren op straat te hebben verzorgd, hebben we uiteindelijk besloten om dit centrum op te richten”, vertelt Mushtaq.

“Het werd goed ontvangen door de mensen in de regio die zich bewust zijn van dierenrechten en ze helpen onze waarden en dromen te verspreiden.”

De eerste nacht

Elke dag vangt ARK zo’n drie tot vier dieren op en zorgt ervoor dat de gewonde of zieke dieren de eerste nacht doorkomen. In februari namen de twee nog een kat onder hun hoede. De hele rechterachterpoot was verbrand en lopen kon hij nauwelijks. Helaas kwam er de volgende ochtend nieuws dat het dier het niet had overleefd. Gelukkig is dit een uitzondering en komen de meeste dieren weer bij een passend gezin terecht.

Statussymbolen

De hoofdstad van deze regio, Srinagar, telt ongeveer 70.000 honden en paarden. Deze dieren worden gezien als statussymbool. Dat is jammer genoeg de reden dat de opvang er vol mee zit “Het is zo hartverscheurend om te zien hoe deze dieren, vooral paarden, worden achtergelaten in hun zieke en seniele levensfase”, zegt Mushtaq. Niet alleen honden, katten en paarden zijn welkom. Mushy is de enige in zijn soort die een thuis heeft gevonden in deze opvang. Zijn gebroken been is weer helemaal genezen en straks mag Mushy opzoek gaan naar een nieuw thuis.

Adoptiecultuur

Huisdieren waren in dit deel van de wereld niet erg populair, maar de pandemie heeft daar een verandering in gebracht. “Na het lezen over de kracht van huisdieren in het afweren van eenzaamheid, besloten mensen om de huisdierencultuur in Kasjmir te adopteren en hebben ze deze aanzienlijk vergroot”, zegt Mohammad. Hierdoor kan de organisatie meer dieren plaatsen dan dat zij eerder hadden gedacht. 450 dieren hebben ondertussen een nieuw huisje gevonden waar zij hun verleden achter zich kunnen laten.

Meer geld, meer hoop

De sterk groeiende organisatie dekt alle kosten zelf. Door donaties en het kledingbedrijf van Dawood en Mariya kunnen ze de opvang draaiende houden. Helaas kunnen ze door het gebrek aan voorzieningen en voeding niet alle dieren onderdak bieden. De onkosten lopen al gauw op tot bijna 2.500 euro per maand. Hierdoor moeten ze selectief zijn en kijken ze naar welke dieren wel en niet een plekje kunnen krijgen. Het koppel is nu bezig met meerdere fondsen te benaderen en naamsbekendheid te vergroten waardoor ze hopelijk in de toekomst nog meer dieren een tweede kans kunnen geven.

Volg Animal Rescue Kashmir of Facebook en Instagram.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden