Een stroper uit Colorado, Verenigde Staten, heeft 27 maanden celstraf en 3 jaar voorwaardelijk gekregen voor het vangen van poema’s en rode lynxen, om ze vervolgens te verwonden of vast te houden, zodat ze een makkelijke prooi waren voor goedbetalende jagende clientèle.

lynxen
Lynx | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Christopher W. Loncarich, zijn twee dochters en een assistent overtraden verschillende wetten tijdens de jachtseizoenen van 2007 tot en met 2010. De 56-jarige Loncarich maakte er een gewoonte van de wilde katachtigen vast te houden of te verwonden, door ze in poten of maag te schieten, vlak voordat zijn klanten kwamen jagen.

Het onderzoeksteam uit Utah vermoedt dat er ongeveer 50 lynxen illegaal gedood zijn in Utah en vervolgens getransporteerd zijn naar Colorado. Ook is men ervan overtuigd dat er minstens 12 tot 14 poema’s zijn gedood in Utah.

Wildlife beambten uit Colorado verklaren dat Loncarich en zijn team een poema vingen en hem een halsband met radiozender om deden. Hiermee konden ze de kat een jaar later opsporen en hem een week in een kooi opsluiten terwijl Loncarich wachtte op een klant uit Missouri. De poema werd uiteindelijk vervoerd met een sneeuwscooter en losgelaten voor de betalende jager. Volgens onderzoekers van Fish and Wildlife Service rekende Loncarich tot $ 7.500 voor de jacht op een poema.

Loncarich en zijn assistent Nicholaus Rodgers zijn uiteindelijk aangeklaagd voor 17 gevallen van het illegaal vangen en verwonden van poema’s en lynxen. Het onderzoeksteam spoorde ongeveer 18 klanten op die deel uitmaakten van deze illegale jacht met als resultaat de dood van meer dan 30 lynxen.

“Veel van de gewelddadigheden uitgevoerd door Loncarich lijken het resultaat van hebzucht, het illegaal doden en verwonden van wilde dieren om zijn winst te verhogen”, zegt agent Steve Oberholtzer. “Deze veroordelingen, plus degene die volgen, zenden een duidelijke boodschap uit dat illegale commercialisering van wildlife niet getolereerd wordt.”

Loncarich heeft toegegeven betrokken te zijn geweest bij het illegaal doden van 15 poema’s en vier rode lynxen.

Ook de dochters van Loncarich en zijn assistent Ellis zijn veroordeeld, Rodgers moet 6 januari voor de rechtbank verschijnen.

Bron ©PiepVandaag.nl Ildiko Bischot


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.