Genetisch gemodificeerde Glow-in-the-dark-zebravissen, ook wel GloFish genoemd, zijn gevonden in beekjes in het Atlantische Woud van Brazilië. Ondanks een verbod sinds 2017 wordt de vis online te koop aangeboden. Braziliaanse biologen hebben opgeroepen tot maatregelen om te voorkomen dat deze vissen uit kwekerijen ontsnappen en in lokale wateren terechtkomen. Ze concurreren daar om voedsel met inheemse soorten.

Glow-in-the-dark-zebravissen
Glow-in-the-dark-zebravissen gevonden in Brazilië | Foto: Pixabay

Volgens het onderzoek, waaruit blijkt dat de zebravissen voorkomen in Brazilië, zijn de vissen aan het broeden in het zuidoosten van de Paraiba du Sul. De vissen lichten op in het donker en zijn volgens biologen een groot gevaar voor de inheemse vissen die voorkomen in dit gebied. De inheemse soorten in het watergebied, kunnen met uitsterven worden bedreigd door de komst van de GloFish.

Concurrentie

De genetisch gemodificeerde vissen voeden zich met insecten en zoöplankton. De inheemse vissen voeden zich hier ook mee waardoor er concurrentie ontstaat. In het gebied ontbreekt het aan roofdieren om de aantallen van de GloFish onder controle te houden. De hoofdonderzoeker, Magalhaes, geeft aan dat de wateren hiermee vatbaar zijn geworden voor een invasie van uitheemse soorten.

Eerder werd aangenomen dat de GloFish onvruchtbaar is, maar nu blijkt dat de vissen zich gewoon kunnen voortplanten. Volgens de onderzoeker leidt dit tot een zorgwekkende situatie. “Deze exotische vissen kunnen leiden tot de uitroeiing van inheemse vissen.” Ook visexpert Jean Vitule van de Universiteit van Parana is bezorgd. Hij was niet betrokken bij het onderzoek.

“We weten niet hoe ernstig de problemen zullen zijn omdat ze ontsnappen naar een weinig bestudeerde regio.”

GloFish

De fluorescerende vis werd eind jaren negentig voor het eerst ontwikkeld door de National University of Singapore. Men voegde groene en rode fluorescerende eiwitten van zeeanemonen en kwallen toe aan de wilde zebravissen. Het Amerikaanse bedrijf Yorktown Technologies kreeg de marketingrechten en produceert en verkoopt de vis onder de naam GloFish.

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) toonde zich eerder niet bezorgd over het milieurisico die deze vissen vormen. “Er is geen bewijs dat deze genetisch gemanipuleerde zebravissen een grotere bedreiging vormen voor het milieu dan hun ongewijzigde tegenhangers die al lang op grote schaal in de Verenigde Staten worden verkocht”, zei het in een in 2003 gepubliceerde verklaring. Ze zien nog steeds geen reden om het voorkomen van deze vissen in de natuur te reguleren.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annebelle Nooteboom