De grootste olifant van Botswana is gedood door trofeejagers die 90 kilo aan ivoor zagen in de bijna 8 meter lange slagtanden van het dier.

grootste olifant
Trofeejagers doden grootste olifant in Botswana | Foto: Pixabay

Tegen een flink bedrag kun je in Botswana jagen op wilde olifanten. De trofeejager die de grootste olifant in het land heeft gedood, betaalde een som van 50 duizend dollar voor zijn deelname aan de jachtpartij langs de noordelijke grens van het land. Op Facebook is een foto van de zogenaamde buit geplaatst, waardoor veel ophef is ontstaan.

De Afrikaanse olifant is een bedreigde diersoort, waarvan de populaties dreigen te worden gereduceerd door het toedoen van de mens. Botswana telt een populatie van 130 duizend olifanten, een omvang waarmee het een derde van de gehele overgebleven populatie in Afrika uitmaakt.

Bescherming olifant

Voormalig president Ian Khama voerde tijdens zijn regering in 2014 een beleid in om de Afrikaanse olifant te beschermen en de populatie te laten herstellen. Zijn opvolger, Mokgweetsi Masisi, maakte deze maatregel echter ongedaan in 2019, wegens menselijke conflicten met dieren: olifanten die de akkerbouw en infrastructuur verstoren. Daarnaast zou met name het mannelijk geslacht, de stieren, in bebouwde gebieden een bedreiging vormen voor de bewoners. Khama bekritiseert het olifantenbeheerplan en heeft in een bericht op zijn Facebookpagina laten weten dat de gedode olifant dankzij zijn enorme omvang veel toeristen had getrokken.

Screenshot Facebookpagina Ian Khama

Ian Khama, oud.president van Botswana:

“Hoe draagt de dood van deze olifant nou bij aan het al afnemende toerisme in ons land, ten gevolge van slecht beleid. Ons toerisme is gebaseerd op wilde dieren. Geen dieren in het wild, betekent geen toerisme, geen toeristen, geen banen en geen inkomstenstroom. Incompetentie en slecht leiderschap hebben de neushoornpopulatie bijna uitgeroeid, en nu dit!”

De pro-jacht Blood Origins heeft gereageerd op de uitspraak van Khama en ontkent in hun reactie niet alleen het belang van het wildlife-toerisme, maar stelt zelfs dat er geen ecotouroperators bestaan in het gebied. De olifantenpopulatie zou volgens de organisatie een hoogtepunt hebben bereikt en zijn gestabiliseerd. Het doden van olifanten zou daarom niet in verband staan met populatiebeheer, maar met het bedwingen van de conflicten tussen mensen en dieren en het bevorderen van het vleesaanbod en lokaal inkomen. Volgens de CEO van Africa Geographic, Simon Espley, is het gebied waar de grootste olifant is gedood, een risico-gebied voor olifanten.

Geboortes zonder slagtanden

Slagtanden bestaan uit ivoor, een sterk en glimmend materiaal dat gekenmerkt wordt als exclusief en luxueus. Ze worden geroofd om beeldjes, ornamenten en andere pracht en praal te vervaardigen.

Olifanten hebben meestal twee lange slagtanden en eentje die ingebed in de mond ligt. Deze gebruiken zij ter bescherming, voor het graven of optillen, en voor het vergaren van voedsel.

Volgens wetenschappers zijn er de afgelopen jaren steeds meer olifantjes geboren zonder slagtanden. Deze mutatie komt zover bekend alleen in het vrouwelijk geslacht voor en wordt via de genen van de moeder doorgegeven aan de nakomelingen. Slagtandloze olifanten hebben een betere overlevings- en voorplantingskans in de natuur, daar deze niet het doel zijn van jagers en stropers. Hierdoor neemt het aantal olifanten zonder slagtanden toe, terwijl het aantal olifanten met slagtanden afneemt door de interferentie van de mens in de natuur.

ivoor
Foto: publiek domein (CC0)

Simon Espley, CEO van Africa Geographic:

“Chirurgische verwijdering van slagtanden van de resterende Afrikaanse olifanten met grote slagtanden door trofeejagers, zal geen mens-olifantconflict of habitatproblemen oplossen. De meest waarschijnlijke uitkomst, is dat de Afrikaanse olifant met lange slagtanden verdwijnt uit het Afrikaanse landschap.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools