Door de zachte winter is nu al het eerste nestje zwerfkittens bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond binnengebracht. Dit is enkele weken vroeger dan normaal en een voorteken voor een lang en druk zwerfkittenseizoen.

zwerfkittenseizoen
Het zwerfkittenseizoen start zeer vroeg dit jaar | © Foter.com

Ondanks dat het officieel nog enkele weken duurt, is de lente voor de zwerfkatten al begonnen. Bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond (SZR) is het eerste nestje zwerfkittens met moederpoes namelijk al binnengekomen. De kittens, die enkele weken oud zijn, werden vorige week in Rotterdam gevonden.

Eerder krols

De katjes zijn uitzonderlijk vroeg geboren, want het zwerfkittenseizoen start gemiddeld pas rond eind maart. Dit komt doordat de krolsheid, die afhankelijk is van daglichtlengte, door de zachte winter eerder op gang is gekomen.

Lindy Poots, medewerkster van SZR:

“Dat er nu al zwerfkittens zijn gevonden, is wel zorgelijk want het betekent dat het een druk kittenseizoen gaat worden. En we hopen wel dat we alle katjes kunnen plaatsen.”

Doordat er nu al zwerfkittens geboren worden, kan de zwerfkattenopvang in het hoogseizoen vol raken. Hierdoor lopen de kittens waarvoor geen plek is langer buiten. En hoe langer die periode is, hoe moeilijker het wordt om de kittens te socialiseren en te plaatsen bij een gezin.

2018 drukste zomer ooit

Vorig jaar luidde SZR ook al de noodklok, toen zij de drukste zomer ooit beleefde. De medewerkers hadden toen hun handen letterlijk en figuurlijk vol met de verzorging en plaatsing van de vele moederpoezen met kittens die dagelijks binnenkwamen.

Zwerfkattenopvang nooit eerder zo vol; veel kittens ter adoptie

Na een grote mediacampagne vonden alle kittens, meer dan 80 stuks, gelukkig allemaal een fijn thuis.

zwerfkittenseizoen
Medewerkers van de Stichting Zwerfkatten Rijnmond hadden in de zomer van 2018 hun handen vol aan de grote hoeveelheid zwerfkittens | ©SZR

SZR bereidt zich vast voor op een drukke zomer. Maar het is niet te hopen dat het aantal zwerfkittens dit jaar een nieuw record vestigt. Mensen kunnen dit helpen voorkomen door hun huisdier te laten chippen, registreren, steriliseren of castreren en zwerfkatten en –kittens zo snel mogelijk te melden.

Melden kan bij een opvang in de buurt. Kijk hiervoor op de website van Zwerfkatten Nederland.

Bronnen:

AD
RTV Rijnmond
Stichting Zwerfkatten Rijnmond

©Animals Today Liesbeth Riekwel