De zwerfkattenopvang in Rotterdam kan de enorme stroom moederpoezen met kittens die binnen wordt gebracht nauwelijks aan. Iedere zomer is het wel druk, maar zoveel aanmeldingen als deze zomer is nog niet eerder voorgekomen. Moeders worden na sterilisatie teruggezet waar ze zijn gevonden, maar de kittens gaan na gedragstherapie op zoek naar een nieuw baasje. En daar zijn er nu een hele hoop van nodig.

zwerfkattenopvang
Adopteer een kat bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond | Foto: publiek domein

Oprichter Ineke Jochims, die 15 jaar geleden Stichting Zwerfkatten Rijnmond opstartte zegt:

“Het is nog nooit zo druk geweest als nu. Iedere zomer is het aantal kittens wel groot, maar deze zomer krijgen we veel meer meldingen van nieuwe nesten dan anders.”

zwerfkattenopvang
Veel eigenaren melden zich niet | Foto: publiek domein

Waarom er dit jaar dan zoveel meer nesten zijn dat kan ze niet verklaren. Veel mensen vinden nestjes in hun eigen tuin en maken daar melding van, maar ze worden ook in de vrije natuur gevonden. Het is belangrijk dat de kittens die buiten gevonden worden naar de opvang gaan, omdat ze dan nog gesocialiseerd kunnen worden. Gebeurt dit niet dan zal het aantal zwerfkatten alleen maar stijgen. Jochims:

“Er worden op dit moment ook veel tamme poezen binnengebracht en aangemeld. Het gekke is dat er bijna nooit een moederpoes teruggaat naar de eigenaar, die melden zich helemaal niet. We geven ze toch ook op, want we willen natuurlijk heel graag dat de poezen teruggaan naar waar ze thuishoren. Je zal je kat maar kwijt zijn.”

zwerfkattenopvang
Foto: Gretchen Byrne – Instagram

Adopt, don’t shop
Er zijn op het moment 90 kittens die geleidelijk aan ter adoptie worden aangeboden. Het komt echter vaak voor dat mensen juist niet naar dierenasiels of dit soort zwerdierenopvangcentra gaan als ze op zoek zijn naar een huisdier. Een veelgenoemd motief hiervoor is dat mensen veronderstellen dat daar oudere dieren zitten en ze graag een dier van jongs af aan willen opvoeden. De zwerfkattenopvang voldoet op dit moment volledig aan hun wensen.

Kitten
Wil je al je liefde geven aan een kitten? | Foto: sausyn/flickr

Vooral in dit seizoen is het overal in het land topdrukte en zitten de opvangcentra vol met jonge dieren die naarstig op zoek zijn naar hun ‘forever home’. Wil je al je liefde geven aan een kitten van Stichting Zwerfkatten Rijnmond, dan kun je je aanmelden via hun website.

Bron: RTV Rijnmond ©AnimalsToday.nl Rianne Kingma