Soms heb je van die podenco’s die zeer moeilijk of nooit geadopteerd zullen worden, omdat ze iets mankeren. Podenco Phanton is zo’n jongen van 5 jaar oud. Phanton is gebruikt voor de jacht in Spanje en mishandeld geweest door jagers. Daardoor heeft hij een verminkte bek. Maar hij werd gered. En nu heeft hij eindelijk een thuis gevonden in Nederland!

Spaanse podenco
Verminkte Spaanse podenco vindt eindelijk warme mand | Foto: Podencoworld

Phanton werd gevonden op straat, liggend in een portiek. Zijn mond was grotendeels verbrijzeld. Hoogstwaarschijnlijk was Phanton waardeloos voor de jacht volgens de jager en moest hij dood! Veel podenco’s worden gruwelijk mishandeld door jagers omdat ze als een wegwerpartikel gezien worden. Als ze niet meer bruikbaar voor de jacht zijn worden ze gedumpt of gedood. Lees hier alles over de jacht met podenco’s in Spanje. Phanton heeft waarschijnlijk zijn kop bewogen toen de jager op hem wilde schieten, waardoor hij geraakt is bij zijn mond/kaak. Hij moest twee keer geopereerd worden.

De eerste operatie was om het grote gat te sluiten waardoor kleine stofdeeltjes, voeding en aarde rechtstreeks in zijn longen kwamen. De tweede operatie was om een aantal tanden te verwijderen en huidtransplantaties toe te passen. Helaas zijn sommige transplantaties afgestoten en heeft de dierenarts besloten om niet weer te opereren, ook omdat Phanton ondanks zijn verminkte bek gelukkig een normaal leven kan leiden. Hij drinkt en eet zonder problemen, wel kwijlt hij een beetje waardoor zijn mond af en toe afgeveegd moet worden.

Spaanse podenco
Phanton

Wij van Podencoworld en vooral de vrijwilligers van het asiel in Spanje hebben altijd hoop gehouden dat ook Phanton eens zou mogen ervaren wat echte vrijheid is. Dat er iemand niet alleen naar zijn uiterlijk kijkt, maar vooral naar zijn innerlijk. Zo’n overlever die nooit de moed heeft laten zakken. En iedere dag weer zijn vrolijkheid laat zien naar de vrijwilligers toe. En dan eindelijk is het nu zover!

Phanton mag ook in het vliegtuig stappen op weg naar de vrijheid, omringd door mensen die van hem houden.

Krijg een prachtig leven Phanton.

Wachou Kao
Coordinator Opvang Podencoworld

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer