Om 14 zwarte neushoorns beter te kunnen beschermen, zijn de bedreigde dieren uit verplaatst naar een reservaat in het zuidoosten van Kenia.

Zwarte neushoorns
14 neushoorns in Kenia verplaatst voor hun veiligheid| By Harald Zimmer (Own work)  CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0  via Wikimedia Commons

Kenya Wildlife Service verplaatste acht neushoorns uit een nationaal park in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en zes uit een wildreservaat in de Riftvallei naar een veiliger locatie. De dieren zijn verhuisd naar een reservaat in het zuidoosten, aan de kust.

Stroperij neemt toe
Stroperij is een groot probleem en neemt de laatste jaren fors toe ten zuiden van de Sahara. Zwaar bewapende criminele bendes doden vele olifanten en neushoorns, vanwege de hoge vraag naar ivoor en neushoornhoorn uit Azië. Afgelopen maand nog werden drie zwarte neushoorns gedood in Meru Nationaal Park.

VETPAW verhuist eenzame neushoorn
Ook in Zuid-Afrika werd onlangs een neushoorn verhuisd, door organisatie VETPAW. De operatie werd financieel ondersteund door miljonair Timothy Sykes, inmiddels bestuurslid van de organisatie. In een reservaat waar ooit meer dan 50 neushoorns leefden, was nog maar een neushoorn over. Het dier is overgebracht naar de opvang van VETPAW, waar hij nu veilig is.

Veterans Empowered to Protect African Wildlife is opgericht door de Amerikaanse veteraan Ryan Tate. Hij besloot zijn expertise in te zetten om de massale stroperij terug te dringen door Afrikaanse rangers te trainen en te ondersteunen. De militairen van VETPAW geven onder meer tactisch advies, gaan mee op patrouille, en zorgen ervoor dat de rangers de beste uitrusting hebben om het gevecht aan te gaan met goed bewapende stropers.

Bronnen: Africa Geographic, CISION PRWeb ©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde