Een illegale handelaar in wilde dieren, Teo Boon Ching, is door een rechtbank in New York veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor grootschalige handel in neushoornhoorns. De volledige omvang van zijn criminele activiteiten werd vijf jaar geleden onthuld door het in Londen gevestigde Environmental Investigation Agency (EIA UK). Zij leverden veel informatie over zijn werkwijze en activiteiten aan de Amerikaanse politie.

Beruchte handelaar in wilde dieren krijgt 18 maanden cel
Beruchte handelaar in wilde dieren en dierproducten krijgt 18 maanden cel | Foto (illustratief): publiek domein

De handelaar in wilde dieren, ook bekend als ‘Godfather’, werd vorig jaar door Thailand uitgeleverd aan de VS op beschuldiging van samenzwering om handel in wilde dieren te plegen, het bevorderen van witwaspraktijken en het verbergen van witwaspraktijken. Na zijn veroordeling vorige maand door de U.S. District rechter Paul. A. Crotty in het Southern District Court, zei EIA UK Executive Director Mary Rice:

“Dit is een bewonderenswaardig resultaat en haalt een belangrijke speler uit de enorm winstgevende handel in wilde dieren. Chinese en Vietnamese georganiseerde misdaadnetwerken hebben Maleisië en andere Zuidoost-Aziatische landen lange tijd uitgebuit als doorvoerhavens voor de smokkel van illegale wilde dieren en planten vanuit Afrika naar Azië. De opsluiting van Teo Boon Ching en de bijbehorende straffen van het Amerikaanse ministerie van Financiën tegen hem en zijn vermoedelijke smokkelorganisatie, betekenen een zware klap voor hun vermogen om te functioneren.”

Neushoornhoorns van 2,1 miljoen dollar

Ching, een inwoner van Maleisië, met belangrijke activiteiten in Maleisië en Thailand, was direct betrokken bij grootschalige internationale handel in en smokkel van hoorns van neushoorns, ivoor en schubben van schubdieren. Hij viel al onder Amerikaanse strafmaatregelen en werd vorig jaar gearresteerd in Thailand na een geheime operatie waarbij hij samenspande om minimaal 219 kilogram neushoornhoorns met een waarde van meer dan 2,1 miljoen dollar te vervoeren, te verdelen, te verkopen en te smokkelen, waaronder aan kopers in Manhattan. Later werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De Amerikaanse advocaat van het Southern District van New York, Damian Williams zei:

“De handel in wilde dieren is een ernstige bedreiging. De zware veroordeling toont de vastberadenheid van dit kantoor om elk middel te gebruiken dat ons ter beschikking staat om de bescherming van bedreigde diersoorten te garanderen.”

Uit onderzoek van de EIA bleek dat Ching al meer dan 20 jaar lang betrokken is bij de transnationale illegale handel in wilde dieren en planten, waarbij hij verhullings- en verpakkingsdiensten verleende aan een aantal criminele netwerken die betrokken zijn bij de smokkel van olifantenivoor, neushoornhoorns en schubben van schubdieren naar Azië via Maleisische havens.
.

Extra inzet van rangers in Maleisië tegen stroperij van zeldzame diersoorten

Handelaar in wilde dieren

De handelaar verscheen in 2015 voor het eerst op de radar van de wetshandhaving, vanwege de handel in ivoor. De volledige omvang van zijn activiteiten werd onthuld in het rapport Exposing the Hydra van EIA in 2018. De undercover onderzoekers van de NGO documenteerden zijn rol als een gespecialiseerde vervoerder die de Vietnamese en Chinese criminele organisatie helpt. Ching vertelde dat hij vanaf 2017 voor 80 containers had gezorgd, met één inbeslagname sinds hij met zijn activiteiten begon. Ook beweerde hij een belangrijke logistieke rol te hebben gespeeld bij het terugvinden van twee ladingen schubdieren die verband hielden met de inbeslagname van 7,2 ton ivoor van olifanten in Hong Kong in 2017. Uitvoerend directeur van Wildlife Justice Commission, Olivia Swaak-Goldman zei:

“Zijn arrestatie en gevangenisstraf hebben de illegale handel in wilde dieren aanzienlijk verstoord. De veroordeling van Ching is een sterk signaal dat misdaad tegen wilde dieren niet langer getolereerd wordt.”

.

pangolins
Schubben van de pangolin, het schubdier (Kameroen, 2017) | Foto: Kenneth Cameron USFWS/Wikipedia

Bijna alle zwarte neushoorns gedood door stroperij

Op basis van het onderzoek van EIA werd aangenomen dat Ching sterke banden had met douanebeambten in de haven van Johor. Zijn klanten kregen toegang tot de douaneloods om de goederen te controleren zodra de zendingen wilde dieren in Maleisië waren aangekomen. Nadat de zendingen waren goedgekeurd, werden ze overgebracht naar Ching’s eigen magazijn om te worden herpakt in meerdere standaard luchtvrachtpakketten voor verder transport. Ook had hij sterke relaties met personen die betrokken waren bij de aankoop en distributie van illegale wilde dieren in Maleisië, Vietnam, China en Laos. Rice zegt:

“We prijzen de VS en andere agentschappen in alle relevante landen voor hun samenwerking in de zin van internationale samenwerking in deze zaak om tot een succesvol resultaat te komen.”

Internationale handel in neushoornhoorns is al tientallen jaren sterk gereguleerd en grotendeels verboden, toch blijven hoorns en andere voorwerpen in bepaalde landen helaas nog steeds geliefd als handelswaar. Als gevolg van grootschalige stroperij tussen 1970 en 1992 ging naar schatting 96 procent van de zwarte neushoorns, een van de twee soorten Afrikaanse neushoorns, verloren door stroperij. Naar schatting zijn er nu maar 6.100 zwarte neushoorns in de wereld.

Bronnen:

VS en Zuid-Afrika strijden samen tegen illegale dierenhandel

©AnimalsToday.nl Jane Sauer