In Kaziranga National Park in India zijn onlangs twee Indische neushoorns gedood door stropers. Het tweede dier werd met behulp van AK-47 geweren gedood. Om deze mannetjesneushoorn werden 88 lege kogelhulzen gevonden. Drie dagen eerder werd er ook al een vrouwtjesneushoorn gedood. De hoorns van beide dieren waren afgehakt.

Indische neushoorn
Foto Credit: Nomad Tales via Compfight cc

Subhashis Das van Kaziranga National Park over de neushoorn die op 13 april werd afgeslacht:

“Rond 23.10 u hoorden parkrangers schoten en zijn meteen in actie gekomen. Ze raakten betrokken in een vuurgevecht met de stropers. Helaas wisten de stropers in het duister te ontsnappen.”

Op nog geen 20 km afstand verbleven de Britse prins William en zijn vrouw Kate in het Diphlu River Lodge. Het koninklijk paar  (zelf niet vies van een jachtpartij) was voor een bezoek afgereisd naar het nationale park. In de ochtend genoten ze nog van een open jeepsafari. In het kader van natuurbehoud en bewustwording bezochten zij Kaziranga en spraken ze over de uitdagingen om dieren te beschermen tegen stropers.

Het Kaziranga Park staat op de Werelderfgoedlijst en is de thuisbasis van ’s werelds grootste populatie Indische neushoorns, zo’n 2400. Tot nu toe werden er in 2016 al zeker 6 neushoorns gedood. Volgens een dierenarts, die onderzoek heeft gedaan op de karkassen van de neushoorns, lijden de dieren enorme pijn voordat ze sterven.

“We hebben gemerkt dat heel vaak de schedel van het dier ook gebroken is. Dit betekent dat het dier in zijn laatste uren een ondragelijke pijn ervaart die wij ons niet voor kunnen stellen.”

In de afgelopen jaren heeft de overheid van Assam veel gesproken over de oprichting van een speciaal team om de neushoorns in Kaziranga te beschermen. Er zijn ook gesprekken om dronesurveillance in te gaan zetten in het nationale park.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen