Dieren hebben, net als mensen, enorm te lijden onder de gevolgen van de zware aardbevingen waardoor Ecuador recentelijk is getroffen. Veel dieren zijn hun huis en/of familie kwijt, zwerven op straat tussen de puinhopen of wachten onvermoeibaar vóór wat ooit hun veilige huis was. Het aantal menselijke dodelijke slachtoffers van de zware aardbeving van 17 april, met een kracht van 7,8 op de schaal van richter, ligt nu op meer dan 600. Op woensdag 20 april volgde een tweede zware aardbeving van een kracht van 6,2. 130 mensen worden nog vermist en meer dan 12.000 mensen zijn gewond geraakt. Het aantal vermiste en dode dieren is onbekend. De schrik zit er bij iedereen goed in en de verhalen die ons vanuit Ecuador bereiken zijn huiveringwekkend.

aardbeving in Ecuador
Deze hond wacht op zijn familie bij wat ooit zijn huis was | Facebookpagina Camilo Cevallos Parra

Diverse opvangcentra en dierenwelzijnsorganisaties uit Ecuador hebben de afgelopen dagen via hun sociale-mediakanalen beelden verspreid van dieren in nood. Ook in de Ecuadoriaanse media zijn er diverse artikelen verschenen over de dieren die het slachtoffer zijn geworden van de zware aardbeving. Stuk voor stuk hartbrekende verhalen over verdriet en wanhoop, maar ook van hoop. Veel mensen bekommeren zich om de dieren en doen hun best doen om iets te betekenen voor alle slachtoffers van de aardbeving.

Via de sociale media circuleerde bijvoorbeeld deze video van een hond die werkelijk alles kwijt is: zijn huis en zijn familie. Op het moment van de opname bevond hij zich al drie dagen in de resten van wat ooit zijn huis was. Helaas is zijn hele familie overleden. Hugo Cedeño plaatste de beelden die hij maakte op Facebook en deze video ging vervolgens het hele land door. Dit is één van de honden die het gezicht is geworden van de ramp in Ecuador. Zie hier de video:

Honden onder het puin
In de hoofdstad Quito, in het veterinaire ziekenhuis van de Universiteit San Francisco de Quito, worden momenteel dieren behandeld uit het rampgebied. Shady Heredia, coördinator van donaties en uitzending van hulpgroepen naar het rampgebied, is verbonden aan de Universiteit San Francisco. Ze vertelde PiepVandaag.nl het verhaal van twee hondjes uit Pedernales: Linda en Sam. De eigenaren zijn na de aardbeving alles kwijt. Toen bulldozers die ingezet worden om puin te ruimen de overblijfselen van hun oude woningen wilden verwijderen, hebben de families van de honden zich voor de machines geplaatst en aangegeven dat ze eerst hun dieren uit het puin moesten halen voor ze aan de slag mochten. Ze wisten 100% zeker dat de honden zich daar bevonden en lieten hierom niet toe dat het puin geruimd zou worden. En inderdaad, de honden bevonden zich onder het puin. Linda heeft een gebroken heup en Sam een gebroken kaak. Ze zijn recentelijk geopereerd in Quito.

aardbeving in Ecuador
Linda lag onder het puin en heeft een gebroken heup| Foto: Shady Heredia
aardbeving in Ecuador
Sam heeft een gebroken kaak | Foto: Shady Heredia

Shady vertelde ook dat er in het rampgebied niet alleen huisdieren het slachtoffer zijn van de aardbeving, maar ook wilde diersoorten (zoals papegaaien). Helaas zijn er nog veel mensen in Ecuador die niet begrijpen dat wilde dieren geen huisdieren zijn. In het aardbevingsgebied hebben ze papegaaien en apen gevonden die niet in een stedelijke omgeving horen, maar in het oerwoud. Bijvoorbeeld een baby-aapje en papegaaien die gehouden werden in hotels. Het aapje wordt momenteel behandeld in Quito, het dier heeft schimmel, is ondervoed en een stuk van zijn staart moet geamputeerd worden.

aardbeving in Ecuador
Ook wilde dieren, zoals dit aapje, werden het slachtoffer van de aardbeving | Foto: Gabriela Robles

300 kg dierenvoedsel
In de straten van het rampgebied zwerven dieren wiens familie slachtoffer is geworden van de aardbeving. Daarnaast zijn er ook veel dieren die in de steek zijn gelaten door hun voormalige eigenaars, omdat zij zelf alles kwijtgeraakt zijn. Slapend tussen het puin, wachtend op een bekend gezicht. Jordan Cruz, van de stichting Defensa de la Vida Animal EC stelt:

“Dieren zijn wezens met gevoel, die rechten moeten hebben, die vaak het slachtoffer zijn van onrechtvaardigheid en mishandelingen. We kunnen nu niet onze blik van ze afkeren.”

Cruz is momenteel bezig voedsel en medicijnen in te zamelen voor honden, katten en dieren uit de vee-industrie bij de tenten waar hulp verzameld wordt voor de menselijke slachtoffers van de aardbeving. Volgens Cruz zijn er in het gebied veel dieren gesignaleerd die ernstig verwond zijn of in de steek gelaten. Hij probeert ze te helpen. Inmiddels heeft hij al 300 kg voedsel ingezameld en heeft hij 10 dierenartsen tot zijn beschikking om dieren van zorg de voorzien.

Cruz vindt het logisch dat in zo’n tragische situatie als waar Ecuador zich nu in bevindt de dieren vergeten worden. Maar hij is positief:

“Er is een verandering gaande en dankzij veel mensen hebben we al flink wat donaties ontvangen. We hebben veel meer nodig want de situatie is zeer ernstig.”

Vanuit de hoofdstad Quito komt er ook al veel hulp op gang en is de solidariteit vanuit de samenleving groot. Bij inzamelpunten waar goederen verzameld worden voor de slachtoffers, kwamen mensen met in de ene hand spullen voor mensen en in de andere hand voedsel voor dieren. Sommige mensen leverden zulke grote pakketten diervoedsel dat twee mensen nodig waren om die op te tillen. Cruz hoopt een tent te plaatsen waar de dierenartsen aan het werk kunnen met de verwonde dieren en waar goederen heen gebracht kunnen worden. Idealiter zouden de dieren die het zwaarst gewond zijn overgebracht moeten worden naar Quito waar ze behandeld kunnen worden en in een opvanggezin verblijven.

aardbeving in Ecuador
Inzameling goederen | Foto: Fernando Arroyo
aardbeving in Ecuador
Foto: Fernando Arroyo

Ecuador is een land dat bekendstaat om zijn overweldigende natuur en rijke fauna en flora. Ecotoerisme is hier erg belangrijk, net als het behouden van de natuur. Mensen zijn zich bewust van de bedreigingen voor het milieu, de natuur en de dieren. Maar ook hier zijn er veel gevallen bekend van dierenleed door verwaarlozing, ondervoeding, huidproblemen en het dumpen van dieren. Sterilisatie is een onderwerp dat meer aandacht verdient in het land. Door de aardbeving worden veel dieren nu behandeld en verzorgd, maar dit hoort op structurele wijze plaats te vinden.

Steun de dieren in Ecuador
Mocht u vanuit Nederland de dieren in Ecuador willen ondersteunen, dan kunt u geld doneren aan het veterinaire ziekenhuis van de Universiteit van Quito. Het geld wordt gebruikt om dieren in het rampgebied te verzorgen. Afhankelijk van de zwaarte van het geval worden dieren naar Quito overgeplaatst om daar veterinaire zorg te ontvangen.

Naam rekeninghouder: Corporación de Promoción Universitaria (CPU) RUC: 1790736008001

Rekeningnummer: 3279648404 Banco Pichincha Av Amazonas 4560 y Pereira Quito, Pichincha, Ecuador

SWIFT Code: PICHECEQ

Bronnen: La Republica, El Deber, El Siglo de Torreon ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer