Woestijnvos Finnick in de Disney-film Zootropolis vinden Chinese kinderen zo leuk dat de zeldzame diersoort momenteel massaal wordt aangeschaft als huisdier. Deze wilde dieren zien er schattig uit, maar zijn uiteraard ongeschikt om in een thuissituatie te houden. Het verschil tussen een filmkarakter en de werkelijkheid gaat echter niet alleen aan de kinderen, maar ook aan sommige ouders totaal voorbij.

Zootropolis
Woestijnvos Finnick in de film Zootopia/Zootropolis | Printscreen ‘Meet the characters in Zootopia

De populariteit van dieren in (animatie)films heeft al vaker voor ernstige problemen gezorgd, zoals eerder te lezen was op PiepVandaag.nl. Sinds de film Zootropolis (in de VS heet de film Zootopia) in maart uit kwam steeg de vraag naar woestijnvossen, een beschermde diersoort, in Chinese steden. Vanwege het kleine formaat denken ouders dat woestijnvossen best in huis kunnen worden gehouden. De vossen gaan voor zo’n $3.000,- over de toonbank, ondanks dat de verkoop van de dieren aan particulieren verboden is.

Een medewerker van een Chinees import- exportbedrijf dat handelt in wilde dieren vertelde aan de LA Times over de gestegen vraag naar woestijnvossen:

“We verkopen ze gewoonlijk aan dierentuinen, maar hebben sinds Zootropolis al aardig wat telefoontjes gehad van ouders die de vossen voor hun kinderen willen kopen.”

Li Xing, moeder van de 7 jaar oude Tianjin:

“De kinderen wilden hun mond er maar niet over houden. Ze praten continu over de film en de vos. Ik heb Tianjin steeds verteld dat ons tweekamerappartement te klein is voor een huisdier, maar hij wilde maar niet luisteren.”

Met een paar muisklikken ontdekte Li dat ze eenvoudig een woestijnvos kon aanschaffen, maar omdat ze ook las dat dat illegaal is, heeft ze ervan afgezien. Diverse andere ouders nemen dit risico wel. De zoekopdracht woestijnvos of Fennek op de Chinese zoekmachine Baidu steeg van bijna nul begin maart naar meer dan 6500 per dag op 17 maart.

Dat de aanschaf van woestijnvossen uit zal lopen op een fiasco, zullen de Zootropolis-fans snel ondervinden. Het zijn wilde nachtdieren, die niet als huisdier kunnen worden gehouden. Andere kopers die dit zelf al meemaakten hebben hun vossen weer doorverkocht. De vraag naar woestijnvossen is niet alleen zeer nadelig voor de dieren die momenteel al gefokt en verhandelt worden, maar kan ook negatieve gevolgen hebben voor de wilde populaties.

Zootropolis, een film over dieren die in de stad leven, is nog maar net uit en nu al een van de meest populaire Disneyfilms in China.

Bronnen: The Guardian, LA Times ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde