Met de inzet van meer rangers gaat Maleisië speciale ‘Protect Teams’ vormen die de illegale bosbouw en stroperij in het land tegen moeten gaan. De rangers worden getraind om goed met wildlife crime om te gaan. De Maleisische regering wil op deze manier voorkomen dat enkele van de zeer zeldzame diersoorten die er voorkomen zullen uitsterven.

stroperij
Extra inzet van rangers in Malesië tegen stroperij van zeldzame diersoorten | Foto: Pixabay

In Maleisië komen veel zeldzame diersoorten voor, waaronder enkele van de wereldwijd meest bedreigde zoogdieren, zoals het schubdier, de nevelpanter en de Aziatische olifant. Deze dieren leven er nu nog in de vrije natuur, maar het Aziatische land kampt met serieuze problemen als het gaat om de bescherming van haar tropische bossen en de dieren die erin leven. Met de regelmaat van de klok ontdekken handhavers en natuurbeschermers illegale bosbouw en worden dieren gestroopt. De overheid en enkele samenwerkende natuurbeschermingsorganisaties achtten het tijd om een vuist te maken tegen dit soort criminaliteit.

Actieplan voor zeldzame soorten in werking gesteld

Minister van toeisme, cultuur en milieu Datuk Christina Liew lanceerde eind vorig jaar voor drie kwetsbare soorten uit de regio een actieplan voor de periode 2019-2028. Eén actieplan is er op gericht om de banteng, een wild rund, op Borneo beter te beschermen. Maar ook de bescherming van de uiterst zeldzame nevelpanter en de neusaap op Sunda zullen extra aandacht krijgen binnen een eigen actieplan.
In reactie op de actieplannen dienden het Danau Girang Filed Centre en het Departement voor bosbouw op Sabah een voorstel in bij de Sime Darby stichting. Zij ontdekten in de afgelopen jaren een verontrustende toename in het stropen en verhandelen van wilde dieren en wilden met hun aanvraag bereiken dat er meer capaciteit kwam voor het bestrijden van stropers en de handel in wilde dieren. Dr. Benoit Goossens is directeur van het DGFC en lector bij de universiteit van Cardiff. Hij zegt dat wildlife crime een ernstig probleem is:

“In het bijzonder olifanten, bantengs, honingberen, schubdieren en zeeschildpadden worden hier het slachtoffer van.”

Protect Teams moeten serieuze blokkades gaan opwerpen voor stropers

Volgens Goossens zijn alleen al in 2019 meer dan 15 olifanten slachtoffer geworden van vuurwapens en vergif in bosreservaten en plantages. Ook werd er voor een waarde van bijna 8 miljoen Maleisische ringgit aan schubdierschubben, ivoor en vlees van wilde dieren in beslag genomen in de subdistricten van Sabah, Sepanggar en Tamparuli. Daarnaast werden vorig jaar op dezelfde dag drie Borneose bantengs geschoten in het Paitan bosreservaat.

De Sime Darby stichting zegde uiteindelijk 4 miljoen ringgit toe aan het Departement voor bosbouw, om de capaciteit te verhogen van het beschermingsteam dat zich richt op het uitroeien van stroperij en de handel in wilde dieren op Sabah. Goossens is blij:

“We zijn heel dankbaar dat de stichting deze sponsoraanvraag […] heeft gehonoreerd en zodoende de uitbreiding van het Protect Team over een periode van twee jaar zal steunen.”

Volgens hem zal de versterking van het al bestaande Protect Team een geweldige boost geven aan de bescherming van dieren in de staat.

“Het Protect Team werd gevormd in 2016 met steun van WWF-Maleisië. Het monitort twee miljoen hectare aan geheel of gedeeltelijk beschermde natuurgebieden, waarbij ze zich in het bijzonder richt op illegale bosbouw in bosreservaten,” legt hoofdconservator bossen Datuk Mashor Bin Mohd Jaini uit. Volgens hem zal de uitvoering van het door de minister bepaalde beschermingsbeleid nu beter mogelijk worden. Niet alleen doordat er praktisch gezien meer mensen “in het veld” kunnen worden ingezet, maar ook omdat ze nieuw materieel kunnen aanschaffen voor de Protect Teams en de rangers door middel van trainingen en workshops beter kunnen worden opgeleid.

schubdieren
Schubdier| Foto: USFWS Headquarters Flickr via Compfight cc

Het team voert naast controles op illegale bosbouw ook anti-stroperij patrouilles uit in bosreservaten en zet wegblokkades in op strategische locaties. De 24 rangers die in eerste instantie beschikbaar waren, zijn om zo’n gigantisch oppervlak te monitoren simpelweg niet genoeg. Hun aanwezigheid in het gebied vergroten is volgens Mashor cruciaal om de illegale activiteiten echt te lijf te gaan.

Samenwerking is nodig voor een positief resultaat

De Sime Darby stichting zelf zegt uit te kijken naar de samenwerking. Ze is bezorgd om de effecten van stroperij in heel Maleisië. Veel bedreigde soorten flora en fauna staan op de rand van uitsterven en de stichting wil een vergelijkbare situatie met die van de Sumatraanse neushoorn voorkomen, waarbij de jacht op diens hoorns de soort in Maleisië uiteindelijk de das om deed.

Hun lange relatie met het Departement voor bosbouw op Sabah begon met de rehabilitatie van 5400 hectare habitat voor de orang-oetan in het Bukit Piton bosreservaat. Dit succesvolle project eindigde in november vorig jaar met aantoonbaar meer waarnemingen van orang-oetans en hun nesten.
“Met dank aan deze succesvolle samenwerking, de hoge mate van transparantie en kundig bestuur, als ook de serieuze zorgen om het escalerend probleem van stroperij op Sabah, doet de stichting opnieuw mee en investeert in de werving van rangers en een misdaadanalist voor het Protect Team,” aldus bestuurslid Caroline Christine Russel.

Het tegen gaan van wildlife crime is een probleem dat niet alleen in Azië speelt. Door de hoge beloningen die te krijgen zijn voor producten afkomstig van dieren blijft het een hardnekkig en moeilijk uit te roeien probleem. Alleen door strenger te straffen en een gemeenschappelijke inzet, ook vanuit de gemeenschappen die rondom de bossen wonen en als ogen en oren kunnen functioneren in de strijd tegen wildlife crime, zal het mogelijk zijn om stroperij uiteindelijk uit te bannen. “Alleen zo kunnen we onze nationale schatten beschermen,” benadrukt Russell.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Merel Roks