Orkaan Eta die vorige week door Midden-Amerika raasde, heeft gezorgd voor hevige overstromingen, modderstromen en aardverschuivingen in Guatemala. De tropische storm heeft tientallen doden en vermisten veroorzaakt. Heroïsche kinderen en volwassenen hebben vele huisdieren en straatdieren het leven gered.

Storm Eta
Kinderen redden dieren uit orkaan Eta in Guatemala | Foto: Pixabay

Eta ontstond boven de Caraïbische Zee als een van de krachtigste orkanen van de afgelopen jaren en zwakte af tot een tropische storm boven Guatemala. De stortbuien en krachtige wind zorgden voor modderstromen en de verwoesting van tientallen huizen. Met name het moeilijk bereikbare bergdorp Quejá werd zwaar getroffen. Het dorp werd begraven onder de modder en reddingsteams moesten zich door de modderstromen heen zien te worstelen om bij de slachtoffers te komen.

Kinderen en volwassenen hebben zich ondanks de riskante omstandigheden, verenigd in een heroïsche strijd om zoveel mogelijk dieren te redden. Het land telt vele huisdieren en meer dan vier miljoen straatdieren, voornamelijk honden en katten. Een jongetje met de naam Eduardo heeft zijn eigen hond gered uit de overstromingen en een klein meisje heeft haar kip en drie honden kunnen redden met behulp van de gemeentelijke brandweerlieden.

 

Leden van verschillende reddingsbrigades in het land hebben zich ingezet voor deze actie. Zo hebben mariniers van de Caraïbische marine commandement in verschillende gemeentes veel huis- en straatdieren geëvacueerd. Met bootjes vaarden zij over de overstroomde straten en tilden de dieren aan boord. Ook militairen van de speciale brigade van jungle-operaties streden mee. Op een foto is te zien hoe een van de leden twee honden in de armen draagt, waaronder een pup, terwijl hijzelf bijna tot aan zijn middel in het modderige water staat.

De geredde dieren zijn overgebracht naar verschillende opvangcentra in het land, waar ze voorzien worden van een goede verzorging en zullen wachten op een nieuwe huisvesting of adoptiefamilie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools