Op zaterdag 14 september organiseert EDEV – Een DIER Een VRIEND  een skatetocht door Rijswijk om aandacht te vragen voor ongeveer 1500 apen die in het Rijswijkse apenlaboratorium BPRC opgesloten zitten.  Om 13.00 uur start de skatetocht geleid door een pick up truck met levensgrote aap op het Boogaardplein, en eindigt op de Lange Kleiweg voor de poort van het BPRC met een korte demonstratie.

Skaten

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Ongeveer 1500 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘apenhel van Rijswijk’ waarvoor EDEV de campagne voortzet.

“Wij vragen op deze ludieke manier aandacht voor de schandalige praktijken die achter de gesloten deuren van het BPRC plaatsvinden. De apen worden in speciale fixeerstoelen vastgebonden waarna zij meestal zonder verdoving de meest afgrijselijke experimenten moeten doorstaan”, aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV.

In 2003 heeft de overheid een verbod ingesteld op het gebruik van mensapen voor experimenten, wat resulteerde in de vrijheid voor de chimpansees van het BPRC. EDEV heeft voor het zomerreces gesprekken met verschillende politieke partijen gehad over een afbouw van de experimenten zodat alle apen vrij zijn.

Ook heeft Sharon Dijksma inmiddels in een brief aan de Kamer laten weten met het Ministerie van OC&W in gesprek te zijn over de mogelijke afbouw.

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe vreedzaam spraakmakende campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

Persbericht EDEV