Ontbossing in de Braziliaanse Amazoneregio is deze maand maar liefst 450% hoger uitgekomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit verlies van bosgebied staat gelijk aan een oppervlakte van 24.000 voetbalvelden, aldus Imazon, een non-gouvernementele organisatie die duurzame ontwikkeling in het gebied probeert te stimuleren.

Mato Grosso - Brazilië - amazoneregio
Ontbossing Mato Grosso, Brazilië | Foto: Pedro Biondi/ABr [CC-BY-3.0-br], via Wikimedia Commons
Het Deforestation Alert System ontwikkeld in samenwerking met Google registreerde deze oktober het wegkappen van 244 vierkante kilometer bos. Vorig jaar oktober was dat 43 vierkante kilometer. Zo’n 60 procent van de kap vond plaats op privégronden.

Het terugdringen van ontbossing in het Amazonegebied wordt als vitaal gezien om de gevolgen van klimaatverandering en opwarming van de aarde te beperken. De Braziliaanse autoriteiten gaan dan ook actiever monitoren om ontbossing tegen te gaan, onder andere door satellieten in te zetten.

Dit slechte nieuws komt net nadat duidelijk is geworden dan Brazilië succesvol ontbossing heeft teruggebracht in de periode 2011-2012. De cijfers voor de periode 2013-2014 zijn nog niet bekend.

Bron ©PiepVandaag.nl