Naar de dood van negen jonge stieren voor de productie van de film Blancanieves (Sneeuwwitje) moet een onderzoek gestart worden, zo oordeelde de rechtbank van Madrid. In de Spaanse stomme zwart-witfilm spelen stierenvechten een belangrijke rol.

Blancanieves
Blancanieves

Voor de film zijn diverse scènes opgenomen van stierengevechten. Tijdens het filmen werden stieren gestoken zijn met lansen en banderillas (speren met weerhaken), negen stieren zijn gedood. Platform La Tortura no es Cultura (Marteling is geen Cultuur), waar CAS International onderdeel van is, diende al in juli 2011 een aanklacht in wegens de dood van de stieren, maar de gemeente van Madrid had weinig belangstelling en archiveerde de aanklacht. Dankzij de uitspraak van de rechtbank moet de gemeente alsnog onderzoek doen. Hoewel in Spanje geregeld stierengevechten worden georganiseerd, is het volgens de Spaanse wet verboden dieren te mishandelen en/of te doden voor het maken van film- en televisieproducties.

De stierengevechten vonden plaats in de arena van Aranjuez, organisatie Justicia Animal heeft beelden hiervan. Er zijn vergunningen verleend voor twee stierengevechten, waarbij geen publiek aanwezig was (lidia a puerta cerrada).

Twee jaar geleden startten dierenwelzijnsorganisatie CAS International, La Tortura no es Cultura en Animal Defenders International in samenwerking met PiepVandaag.nl een petitie tegen de nominatie van deze film voor een Academy Award bij de Oscar-uitreiking van 2013 in de categorie Beste Buitenlandse Film. Blancanieves kreeg de prijs uiteindelijk niet.

Persbericht CAS International