Sinds 2007 is het aantal stierengevechten in Spanje sterk verminderd. In 2018 werden 58,4 procent minder spektakels met stieren in een stierenvechtarena gehouden ten opzichte van 2007. Dit komt door een sterke verandering in de publieke opinie.

stierengevechten
Ruim 58 procent minder stierengevechten in Spanje | Foto: publiek domein

Steeds meer Spanjaarden vinden het stierenvechten onacceptabel. Daarbij is het aantal gemeenten dat besloot geen subsidies aan het stierenvechten te verstrekken gestegen, waardoor de stierenvechtsector minder financiële middelen tot haar beschikking heeft voor het organiseren van deze bloedige evenementen.

Deze data is afkomstig van het Ministerie van Cultuur. AVATMA, een organisatie van dierenartsen tegen stierengevechten in Spanje, heeft een rapport geschreven naar aanleiding van de gepubliceerde informatie. Zo is bekend dat tussen 2017 en 2018 een daling is van ruim 2 procent in het aantal georganiseerde stierengevechten.  Ook het aantal stierenrennen en andere soorten stierenfeesten is verminderd en dit gebeurt nu voor het eerst in jaren. In Comunidad Valenciana, de Spaanse deelstaat met de hoogste diversiteit aan stierenfeesten, is een daling te zien van 1.100 feesten in 2018 ten opzichte van 2017.

stierenrennen Pamplona
Protest tegen stierenrennen Pamplona in Amsterdam in 2018 | Foto: Comité Anti Stierenvechten

Bijna 81 procent van de stierenvechters heeft in geen enkel evenement met stieren gewerkt in 2018. En dit geldt ook voor ruim 95 procent van de novilleros, stierenvechters gespecialiseerd in het mishandelen van jonge stieren. Daarnaast is bekend dat in de meeste stierenvechtarena’s van Spanje geen stierengevechten werden gehouden en dat er tussen 66 en 77 procent van de fokkerijen van vechtstieren geen enkele stier verkocht hebben voor evenementen met dieren.

Op dit moment zijn er 3 deelstaten waar momenteel geen stierengevechten gehouden worden: Catalonië, de Canarische Eilanden en de Balearen. Het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het einde van het stierenvechten in Catalonië en de Balearen door, samen met (Spaanse) organisaties, te lobbyen én het publiek te informeren over de wrede stierengevechten.

Er wordt geschat dat dit jaar zo’n 9.000 stieren zullen sterven in Spanje bij evenementen met stieren. Meer dan 50.000 stieren zullen gebruikt worden bij stierenfeesten ter vermaak van het publiek. Na de feesten zullen ze dit jaar, of volgend jaar gedood worden. Ook in andere stierenvechtlanden zoals Portugal, Frankrijk, Mexico, Venezuela, Ecuador en Colombia is een daling te zien in het aantal stierengevechten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer