In de Mexicaanse plaats San Pedro y San Pablo, een voorstad van Mexico City, zijn 24 honden opzettelijk vergiftigd. De dader: de lokale overheid.

vergiftigd
24 honden opzettelijk vergiftigd | Foto: Pixabay

In Mexico worden vaker straathonden gedood. Maar dat de politie hier aan meewerkt is wel ongebruikelijk. Buurtbewoners zagen vorige maand een politieauto vergif verspreiden in de straten. In totaal stierven 24 honden aan het gif, maar niet alleen straathonden. Ook honden, die mensen als huisdier hielden, zijn slachtoffer geworden van het dodelijke gif.

Gevaar
Volgens Hilda Toledo, directeur van de dierenrechtenorganisatie Activistas de Protecion (APAOAX), het is verspreiden van het gif niet alleen dierenmishandeling, maar brengt het ook de publieke gezondheid in gevaar. De dode lichamen van de overleden honden werden namelijk gedumpt op een openlucht vuilnisbelt.

Naar verluidt vond dit ‘schoonvegen’ van de straten in San Pedro y San Pablo plaats in voorbereiding voor een jaarlijks festival. APAOAX heeft eerder geprotesteerd tegen deze actie, die ook in andere plaatsen in de omgeving voorkomt. De organisatie pleit voor sterilisatieprojecten in plaats van het vergiftigen van honden. Zowel de Staatssecretaris van Gezondheid als de Procureur-Generaal gaven echter geen gehoor aan het protest.

vergiftigd
Magere Mexicaanse straathond | Foto: Adam Jones, Ph.D./Wikimedia

Onverschillig
Toledo beschuldigt de staatspolitie ervan zich onverschillig op te stellen tegenover de dierenbeschermingswet, waarin staat dat de straf op het opzettelijk doden van een dier zes maanden tot vijf jaar gevangenisstraf is. De wet, die werd ingevoerd in september vorig jaar, bevat volgens Toledo mazen die straffeloosheid verleent aan degenen de wet breekt.

Hoewel er geen officiële cijfers bekend zijn, laten autoriteiten van de stad Mexico City in een artikel in de Yucatan Times in 2015 weten dat alleen al in deze stad zo’n 20.000 honden per maand worden gevangen en gedood.

Waardigheid
Dat dit gebeurt druist in tegen de nieuwe grondwet van Mexico City, die erkent dat dieren rechten hebben. Ze worden voor de wet beschouwd als wezens met gevoel en met morele waarde. Hierdoor moeten dieren met waardigheid worden behandeld.

Bron: World Animal News ©Animals Today Monique van Dijk Armor