De nieuwe grondwet van de Mexicaanse hoofdstad, Mexico Stad, erkent dat dieren rechten hebben. Ze worden voor de wet beschouwd als wezens met gevoel en met morele waarde. Hierdoor moeten dieren met waardigheid worden behandeld. Er wordt een uitzondering gemaakt voor het stierenvechten en andere spektakels met dieren.

grondwet
In de grondwet van Mexico Stad wordt vastgelegd dat dieren rechten hebben | Foto: Angelique Lagarde/PiepVandaag.nl

Van de inwoners van Mexico Stad wordt verwacht dat ze dieren en hun integriteit respecteren, het is een ethische en juridische plicht. Deze stap is genomen nadat Mexicaanse organisaties die zich inzetten voor dierenrechten samenwerkten met politieke partijen zoals de sociaal-democratisch Movimiento Ciudadano en Elena Chávez, een congreslid van de linkse PRD die dierenwelzijn als een hoge prioriteit stelt.

Binnenkort worden wetten gemaakt die de specifieke maatregelen zullen opnemen om dieren te beschermen, in relatie tot hun aard, hun eigenschappen en hun verhouding tot mensen. Elena Chávez gaf aan dat de volgende stap is om het verbod op te nemen van stierengevechten en andere spektakels met dieren in de nieuwe wetten. Het erkennen van dierenrechten in de grondwet is pas de eerste stap en het eerste gewonnen gevecht, volgens congreslid Rene Cervera van Movimiento Ciudadano.

Mexico is één van de 8 landen met stierengevechten, naast Spanje, Frankrijk, Portugal, Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru. De stierenvechtarena van Mexico is de grootste ter wereld.

Mexico Stad nam al eerder stappen vooruit wat betreft dierenrechten, zo verbood de stad circussen met wilde dieren in 2014.

Bronnen: Informador, lainformacion ©PiepVandaag.nl Estefania Pampin Zuidmeer