Gisteren heeft een koe met een gebroken heup uren in de brandende zon gelegen in Krimpen aan de Lek (Zuid-Holland). Haar eigenaar ondernam geen enkele actie om het dier van de nodige zorg te voorzien. Hierdoor lag de koe de hele dag met pijn in de wei.

Koe
Eigenaar laat koe met gebroken heup uren in hitte liggen | Foto via House of Animals

Volgens omstanders die het dier te hulp schoten, lag het als sinds 07:15 uur met een gebroken heup in het weiland. Woensdagochtend was de boer al op de hoogte van de toestand waarin de koe zich bevond, maar ondernam geen enkele actie. Ook werd de politie ingeschakeld, echter bleef de nodige zorg uit. Uiteindelijk heeft de koe de hele dag met pijn in de snikhete wei gelegen. Om 17:00 zagen omstanders dat ze veel pijn had en uitgedroogd was. Later op de dag ontfermde een groepje van zo’n zes à zeven mensen zich over het dier. Door gebruik te maken van een parasol probeerden ze de koe wat schaduw – en wat verlichting en troost – te bieden.

koe
Foto via House of Animals

Karen Soeters, oprichter van House of Animals, had gisteren contact met een van de aanwezigen:

“Dankzij lieve omstanders die gezorgd hebben voor een parasol en zijn blijven volhouden dat er een dierenarts moet komen is er zojuist onder druk door de eigenaar een dierenarts gebeld. Volgens de vrouw van de eigenaar van dit arme dier zou haar man de koe zo wel even wegslepen.”

 

Nadat de komst van de politie tot geen enkele actie vanuit de eigenaar leidde, werd de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Volgens een woordvoerder van de NVWA werd het dier om 21:00 uur ’s avonds eindelijk uit haar lijden verlost.

Aangifte

House of Animals gaat aangifte doen wegens het onthouden van zorg. Karen Soeters:

“Mensen bij 144 en die lieve LID-inspecteur die mij belt en zegt ‘niet mijn regio maar kan ik wat doen?’, dat zijn de mensen die uiteindelijk het verschil maken. En de mensen die al de hele dag proberen het leed van dit dier te verzachten en nu voor haar strijden. En terwijl ik dit schrijf word ik gebeld door de lieve dierenvriendin die mij op de speaker zet bij de koe en de mensen die voor haar gezorgd hebben. Ze is geëuthanaseerd. Na een dag intens lijden. Ik heb er geen woorden voor behalve dat aangifte wegens het onthouden van zorg volgt.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer