Wil je ook eens mee met een vleermuisexcursie? Wil je vleermuizen zien, horen, of wil je meer te weten komen over vleermuizen? De Internationale Nacht van de Vleermuis wordt georganiseerd op 26, 27 en 28 augustus 2022. In dat weekend organiseren vrijwilligers van natuurwerkgroepen wereldwijd lezingen en excursies over deze bijzondere en nuttige zoogdieren. Kijk op www.nachtvandevleermuis.nl voor een activiteit bij jou in de buurt.

Nacht van de vleermuis
Ga op 26, 27 en 28 augustus mee op pad tijdens de Nacht van de Vleermuis! | Foto (Myotis myotis): C. Robiller/Naturlichter.de via Wikipedia

Zoals alle nachtdieren worden vleermuizen wakker als wij gaan slapen. Tegen de tijd dat wij wakker worden, zoeken vleermuizen hun verblijfplaats weer op. Afhankelijk van de vleermuissoort is dat een boomholte, of een spouw, dak, zolder of kelder van een gebouw, of misschien een vleermuiskast.

Het is dus helemaal niet vreemd als je nog nooit een vleermuis hebt gezien. Toch komen, met uitzondering van de noord- en de zuidpool, vrijwel overal ter wereld vleermuizen voor. Ook in Nederland, en ook in jouw omgeving. Wil je dat met eigen ogen zien? Ga dan mee op pad tijdens de 26e Internationale Nacht van de Vleermuis!

Vleermuizen horen

Tijdens de Nacht van de Vleermuis ga je samen met een vleermuisexpert op zoek naar vleermuizen. Daarbij gebruiken zij vaak een batdetector (of vleermuisdetector). De ultrasone geluiden die vleermuizen maken om zich te oriënteren, worden door de detector omgezet in voor mensen hoorbare geluiden. Aan de hand van deze geluiden kun je met wat oefening horen welke soorten er vliegen.

Vleermuizen ervaren

Bij een aantal excursies wordt voorafgaand een lezing gegeven of vinden aanvullende activiteiten plaats. De Nacht van de Vleermuis is daarom dé kans voor jong en oud om meer te weten te komen over vleermuizen. Hoor, zie en ervaar zelf hoe vleermuizen vliegen, waar ze wonen en hoe ze jagen!

Wil je weten waar je aan de Nacht van de Vleermuis kunt deelnemen? Kijk dan op Nachtvandevleermuis.nl. Daar vind je een overzicht van alle excursies en lezingen, met de exacte datum, de locatie, de aanvangs- en eindtijd, en of vooraf aanmelden nodig is of niet.

Vleermuistuintelling 2022
Gewone grootoorvleermuis | Foto: Erik Korsten via Zoogdiervereniging

Internationaal

De 26ste Internationale Nacht van de Vleermuis is een initiatief van Eurobats, een organisatie, die zich inzet voor de bescherming van en kennisuitwisseling over vleermuizen. In Nederland wordt dit evenement gecoördineerd door de Vleermuiswerkgroep Nederland (VLEN), een werkgroep van de Zoogdiervereniging. Hierbij wordt samengewerkt met de KNNV, IVN, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, diverse provinciale landschappen, lokale zoogdierwerkgroepen, en vooral veel vrijwillige excursieleiders.

Bron:

©AnimalsToday.nl