Geweldig nieuws uit Colombia! Het congres heeft daar woensdagavond een wetsvoorstel aangenomen dat wilde dieren in het circus verbiedt.

Circustent
photo credit: Photochiel via photopin cc

Circussen hebben twee jaar de tijd gekregen om een geschikt verblijf voor de dieren te vinden. Het gaat onder andere over olifanten, tijgers, leeuwen en chimpansees. Het verbod is een gevolg van een zes jaar lange publiekscampagne door middel van publieke debatten, undercover onderzoek en wetenschappelijke beoordelingen.

Eerder voerden Peru, Bolivia, Ecuador en Paraguay al een verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus in.

Ook Nederland gaat het gebruik van wilde dieren in circussen verbieden. De Nederlandse regering kondigde het verbod in het regeerakkoord van vorig jaar aan.

“Door het verbod geven we erkenning aan de natuurlijke complexe behoeften van wilde dieren en gaan we hier waardig mee om. Circussen zijn prima in staat om het publiek op een schitterende manier te vermaken zonder hiervoor wilde dieren te gebruiken” aldus Leonie Vestering, directeur van Wilde Dieren de Tent Uit.

Indiener van het wetsvoorstel, volksvertegenwoordiger Augusto Posada Sánchez, is blij met dit resultaat.

“Het verbod op wilde dieren in het circus is een belangrijke stap in het behoud van wilde dieren en het bewustzijn om de natuur te behouden, zodat we als mensen kunnen laten zien dat we de waardigheid van andere diersoorten respecteren.”

De populariteit van circussen met wilde dieren loopt al jaren sterk terug. De ernstige problemen met dierenwelzijn en ethische bezwaren tegen het gebruiken van wilde dieren voor entertainment is waarschijnlijk de oorzaak hiervan.

Bron @Piepvandaag.nl