Weekkrant Kidsweek heeft labrador Joy uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2018. Joy uit IJsselstein ruimt samen met haar baasje Alex zwerfafval op. Tijdens de uitlaatronde gaat ze op zoek naar blikjes en flesjes, waarna Alex ze in de afvalzak stopt. Dagelijks halen ze zo zakken vol troep op en Joy heeft de titel Dier van het Jaar dan ook dubbel en dwars verdiend.

Dier van het Jaar
Joy is Dier van het Jaar 2018 | Foto: screenshot video NOS Jeugdjournaal/YouTube

Om zijn steentje bij te dragen aan een opgeruimde omgeving en een schonere wereld, besloot Alex van Eck zijn bruine labrador Joy te trainen in het zoeken naar blikjes en flesjes, en zo het vele zwerfafval dat ze tijdens hun wandelingen tegenkwamen, op te ruimen. Afgelopen zomer begonnen ze, en ook zoons Justin (14) en Mitchell (10) helpen mee. Aan het AD vertelde Alex:

“Half juli begon ik Joy te trainen. Ik deed dat door voorbeeldflesjes met brokjes voer erin te verstoppen. Langzaam begon zij te leren dat ze een beloning kreeg als ze het flesje of blikje opspoorde en bij mij bracht om het op te ruimen. We gingen daarin steeds verder en ze leerde heel snel. In het leren was het hebben van geduld heel belangrijk.”

Bekende Nederlander
Joy werd al snel een bekende hond in de Nederlandse media, waaronder het NOS Jeugdjournaal dat onderstaande reportage maakte:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Plezier
Inmiddels weet Joy ook te speuren naar lege pakjes waar drinken in heeft gezet. Hun wandelingen zijn niet alleen heel nuttig, ze hebben er allebei lol in. Bij de dagelijkse wandelingen bewaren ze het afval in Joy’s rugtas en deze legen ze telkens in de prullenbakken die ze tegenkomen. In het weekend volgt een grotere schoonmaakactie. Regelmatig lopen ze dan ook verder dan hun eigen buurt:

“We moeten ook steeds verder weg lopen, zoals naar de omgeving van de Nedereindse Plas of het natuurgebied bij jachthaven Marnemoende in IJsselstein. Wat je aan afval tegenkomt is soms enorm veel. Vooral bij de parkeerplaatsen. We halen per middag zo een paar volle zakken afval op.”

EditieNL maakte onderstaande reportage:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Dier van het Jaar
Dit jaar is Joy door Kidsweek uitgeroepen tot Dier van het Jaar 2018. De prijs is een cheque van 1000 euro voor het project van Alex van Eck en zijn honden, Enjoycleaningup. Hiermee wil Alex wereldwijd honden laten speuren naar zwerfafval en zo de wereld schoner maken. Ook is Alex actief met het opruimen van afval op Curaçao met zijn stichting Keep Our Island Clean.

Bekijk hieronder RTL Late Night van 2 oktober, waarin Joy en Alex reageren op de Dier van het Jaar-verkiezing:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Ruim het op
Natuurlijk is het nog veel beter als mensen hun afval zelf opruimen en al die sigarettenpeuken, plastic zakjes, ballonnen of polystyreenbekertjes niet in het milieu terechtkomen. Het is onbegrijpelijk dat er helaas nogal wat viespeuken zijn die hun troep dumpen waar het ze uitkomt. Het waait weg en zo komt zwerfafval overal terecht en veroorzaakt het problemen.

Op Animals Today zijn veel artikelen te lezen over (zee)dieren die verstrikt zijn geraakt in of gestorven zijn door afval. We hopen dan ook dat het verhaal van Joy en Alex mensen inspireert: ben je aan de wandel, met of zonder hond, en kom je zwerfafval tegen, ruim het dan op.


Beach Cleanup Zandvoort
Op 20 oktober organiseert Enjoycleaningup een opruimactie op het strand van Zandvoort. Wil je ook een frisse neus halen en aan de slag? Je kunt je opgeven via Facebook.

Wil je de goede inspanningen van Joy en Alex volgen? Enjoycleaningup vind je op Instagram en Facebook.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde